V Izraeli přistálo poprvé letadlo s cestujícími ze Spojených arabských emirátů

Posádka Etihad Airways po přistání v Tel Avivu. Foto: Twitter.com/3liPosádka Etihad Airways po přistání v Tel Avivu. Foto: Twitter.com/3li

Ministři dopravy obou zemí podepsali dohodu, podle které se může uskutečnit 28 letů týdně.

Uvolňování vztahů mezi Izraelem a Spojenými arabskými emiráty pokročilo do další úroveň. Poprvé v historii přistálo v Izraeli letadlo s cestujícími z Perského zálivu. Obě země již schválily povolení pro pravidelné lety.

Po srpnovém letu izraelských El Al do Abú Dhabí dnes přistál v Tel Avivu Boeing 787-10 společnosti Etihad Airways. Nešlo o první návštěvu tohoto dopravce v Izraeli: na jaře zde přistál bez cestujících s nákladem zdravotnického materiálu. Jde o historickou událost. „Kdyby mi někdo před pár měsíci řekl, že přistanu v Tel Avivu, měl bych ho za blázna,“ řekl kapitán letadla po přistání.

Příletu předcházela čerstvá dohoda obou zemí na možném zahájení pravidelného provozu mezi oběma zeměmi. Týdně může jít až o 28 osobních letů, deset nákladních a neomezený počet charterových letů do Eilatu u Rudého moře. Obě země od dohody čekají posílení mezinárodního obchodu i cestovního ruchu.

K uvolňování vztahů začalo docházet letos v létě, kdy prezident Spojených arabských emirátů (SAE) dekretem zrušil zákon, který nařizoval bojkot Izraele. Obě země tak nyní mohou spolu obchodovat a uzavírat finanční dohody. Dekret formálně ruší zákon z roku 1972, zavedený krátce po vzniku SAE. Právní úprava odrážela tehdejší postoj arabských zemí, podle něhož bylo možné stát Izrael uznat jen za předpokladu, že bude existovat samostatný palestinský stát.

Tagy Etihad Airways izrael spojené arabské emiráty TLV
1 komentář