ROYAL Fitness SAMK Měsíčník Kladno
ČSAD KLADNO Farmarske trhy Nad Kladnem Klapod
  • Nad Kladnem
  • SAMK
  • SOU a SOŠ Kladno

Vyjádření Zooparku Zájezd k vládním opatřením

Pondělí, 19. října 2020 07:10

V supermarketu je bezpečněji než venku v zoo?

Situace v Česku je vážná. V zoo se snažíme po celou dobu dodržovat zvýšená hygienická opatření, rozdělili jsme služby v zoo na dvě skupiny, návštěvníky nabádáme k ohleduplnosti a mohli bychom zavést i další opatření, která jsme si vyzkoušeli už na jaře. Původně deklarované uzavření zoo od pondělí 12. října se během pár hodin změnilo na uzavření již od pátku. Veškeré přípravy na návštěvnicky významný víkend tak přišly vniveč. Potřebu pro tvrdá opatření, vzhledem k vývoji situace v Česku, chápeme, ale přivádí nás do velmi těžké situace. Pravděpodobně budeme, stejně jako na jaře, bojovat o holé přežití.

Foto: KL

Ošetřovatele na home office poslat nemůžete

Brány zoo můžete uzavřít, ale její provoz musí zůstat zachován. Zvířata potřebují nakrmit, zkontrolovat zdravotní stav, vyčistit výběhy… A na to všechno jsou potřeba lidi každý den. Nemůžeme ošetřovatele poslat na home office, protože jejich práce je pro zoo naprosto zásadní. Bez nich zoo nemůže fungovat. Neméně důležité je zásobování nebo údržba areálu. Zoo bez návštěvníků také znemožňuje provozování občerstvení a kavárny, které mají v pronájmu místní živnostníci.

Finanční ztráty a zhacené plány na rozvoj

Každý den, kdy je zoo zavřená, je pro provoz výrazným zásahem do stavu pokladny. Příjmy zmizely, ale výdaje zůstávají. Od první krize tak naše zoo přišla v součtu o víc jak milion korun. A to je při našem skromném rodinném rozpočtu velmi citelný zásah. Proto jsme museli významně utáhnout opasky a co nejvíce omezit provozní náklady. V letošní sezoně tak nedošlo například na plánované opravy návštěvnických cest, starších expozic pro dravce a sovy nebo obnově mobiliáře. Větší investice do rozvoje zoo v podobě nových expozic (např. nové unikátní exotarium pro jihoamerické a africké pěvce, venkovní teraria nebo průchozí voliéra pro drobné australské ptáky) musely být odsunuty na neurčito. Finance určené na rozvoj musely být využity na pokrytí ztrát způsobených uzavřením zoo. Propouštění zaměstnanců se zatím urputně bráníme a za svými lidmi budeme stát do poslední chvíle. Věříme, že lidé, kteří pracují na pokladnách, prodávají suvenýry, nebo pomáhají s akcemi pro návštěvníky, budou moci brzy zpátky.

Podpora veřejnosti a dar zdravotníkům

Letošní sezona sice přinesla děsivé rány pro naši zoo, ale taky ukázala něco, co nás neskutečně nakoplo do další práce. Během jarního lockdownu se zvedla až neuvěřitelná vlna solidarity ze strany veřejnosti. Lidé si kupovali vstupenky a zážitky na pozdější využití, adopce zvířat několikanásobně vzrostly a na transparentní účet přišly finanční dary od mnoha dárců. Díky tomu se podařilo část ztrát pokrýt a alespoň trochu vyrovnat nahnutý rozpočet. I my jsme cítili potřebu poděkovat za zvládnutí krize těm, kteří se o to nejvíce zasloužili. Proto jsme darovali vstupenky v hodnotě 100.000 Kč kladenským zdravotníkům a jejich rodinám.

Pavilony ano, ale proč celé zoo?

Situace v Česku není dobrá a opatření jsou nutná, o tom nemá smysl jakkoli pochybovat. Uzavření vnitřních pavilonů je samozřejmostí a pravděpodobně bychom k němu přistoupili sami. Proč ale uzavíráme venkovní části zoologických zahrad, kde jsou návštěvníci na čerstvém vzduchu (a jak zaznívá z ministerstva zdravotnictví i od lékařů – aktivní pobyt na čerstvém vzduchu je jedním z prostředků prevence proti onemocnění) a mohou dodržovat doporučené rozestupy mnohem lépe než v přelidněných obchodních centrech? Lidé tak přicházejí o další místa, kde mohou trávit svůj volný čas, a místo toho se budou koncentrovat jinde, jak jsme viděli už na jaře na frekventovaných turistických místech po celé ČR. Zoologické zahrady by tak naopak mohly přispívat k rozředění koncentrace lidí na několika málo místech.

Jak je možné zoo podpořit?

Stejně jako na jaře nás mohou lidé podpořit třeba koupí vstupenky, kterou je možné uplatnit po znovuotevření. Protože i my chceme pomáhat, darujeme za každou takto zakoupenou vstupenku druhou zdarma rodinám, které by si jinak nemohly dovolit vzít děti na výlet. Nabízíme též adopce zvířat, zajímavé zážitky, jako je třeba krmení zvířat či den ošetřovatelem nebo speciální prohlídky zoo po zavírací době. Veškeré informace najdete ZDE:

Zoopark Zájezd je menší rodinná zoo mezi Prahou a Kladnem. Chová přes 100 druhů zvířat, mezi kterými najdete naprosté unikáty, jako jsou například orli savanoví, jihoamerické tangary, kriticky ohrožení leguáni modraví nebo největší druhovou kolekci chameleonů ze všech zoo. Chovatelé zde zaznamenali vzácné odchovy světového významu. Zaměstnanci se intenzivně věnují vzdělávání veřejnosti, především dětí. Zoopark ročně navštíví přes 50000 návštěvníků a získává stále větší oblibu především u rodin s dětmi.

Autor: Daniel Koleška



  1. krimi

    Policisté objasnili vloupání do rodinných domů v Hostouni

  2. pozvánka

    Již zítra můžete oslavit den země v Zooparku Zájezd

  3. info z radnice

    Slaný se opět zapojí do akce „Den země“

  4. zprávy

    Učitele/ky, asistenty/ky přijme ZŠ škola ve Svárově s tradicí od roku 1905

  5. sport

    Fitness ráno pro dámy v Royal Fitness

  6. krimi

    Speed Marathon 2024, akce zaměřená na měření rychlosti, víme kde to bude, už zítra

  7. zprávy

    Strážníkům v Kladně se podařilo najít odcizeného psa, ukradl ho bezdomovec

  8. info z radnice

    Královské město Slaný opět podpoří zájmové organizace a spolky

  9. zprávy

    Klapod je zpět, poznejte osobnosti Kladna, Vránu našli v hospodě

  10. zprávy

    Vyhrajte se Zooparkem Zájezd, unikátní dokument stojí za zhlédnutí

  11. pozvánka

    Den země Kladno oslaví v Zahradě Kladenského zámku

  12. pozvánka

    Bitva Libušín 2024 aneb pocta Janu Žižkovi vypukne už za 10 dnů

  13. video

    Záchranářská ulička neboli ulička pro život, její zneužití je porušením zákona

  14. pozvánka

    Výstava v zámecké Galerii Kladna dá nahlédnout do tajemství a nekonečna

  15. krimi

    Kontroly rychlosti, technického stavu vozidel a předpisů všeobecně, budou pokračovat

  16. zprávy

    V Kladně trhy pokračují opět ve středu, ve Slaném budou mít premiéru 19. dubna

  17. zprávy

    Dokument o přírodě Arizony má po premiéře, Zoopark zájezd měl svého člověka v expedici

  18. pozvánka

    Spousta zábavy pro malé i velké, to bude tradiční pálení Čarodějnic na Mayrau

  19. zprávy

    Městská policie Slaný hledá nové kolegy

  20. zprávy

    Přes bariéry s policií, akce na podporu handikepovaných osob se tentokrát konala na Stochově