Parkoviště Ruzyně. Finnair posílá do Prahy na zimu až 17 airbusů

A320 společnosti Finnair v Praze. Foto: Letiště PrahaA320 společnosti Finnair v Praze. Foto: Letiště Praha

Finnair přesune do Prahy až polovinu své flotily A320, letadla čeká pravidelná údržba.

Letecká společnost Finnair začíná s přesunem nevyužitých letadel ze své základny v Helsinkách do Prahy. Na Letišti Václava Havla odstaví až polovinu své střednětraťové flotily, tedy až 17 letadel Airbus A320 family.

Jde o kontrakt, který získala dceřiná firma Letiště Praha Czech Airlines Technics (CSAT). „Podařilo se nám s leteckou společností Finnair, která patří mezi naše významné a dlouhodobé zákazníky, domluvit na rozšíření poskytovaných služeb,“ řekl Pavel Haleš, předseda představenstva Czech Airlines Technics.

Část letadel podstoupí plánovanou revizi v hangáru CSAT, na ostatních budou probíhat plánované parkovací a údržbové práce. „Díky tomu, že se letadla přemístí právě do Prahy, kde máme i veškeré zázemí, budou letadla zaparkována v mírnějších povětrnostních podmínkách a zároveň budou mít plnou technickou podporu. Jakmile se poptávka po létání zvýší, budou letadla opět připravená, aby je mohl Finnair nasadit zpět do provozu,“ uvedl Haleš.

Společnost CSAT na začátku měsíce oznámila, že rozšíří své služby o možnost zaparkování strojů na některém z letišť v České republice nebo na Slovensku. Výrobci letadel mají pro odstavená letadla přesné předpisy, jaké procedury musí technici v pravidelném intervalu s letadlem provádět.

Do Prahy již přiletělo pět letadel Finnairu. Podle plánovaného harmonogramu by zítra měly dorazit dva stroje. Další budou přilétat přibližně s frekvencí jedno až dvě letadla každý týden až do konce listopadu. Letadla budou odstavena hlavně na bývalé dráze 22, případně pojezdových drahách.

Tagy Airbus A320 csat Czech Airlines Technics Finnair letiště praha Top
23 komentářů