do not follow here
Betelgeuse < LIVING fUTURE

Betelgeuse je blíž a menší, než se původně myslelo. Do supernovy má hvězda zřejmě ještě daleko

Nová pozorování a počítačové modely vedly vědce vedené doktorkou Meridith Joycovou ke zpřesnění vzdálenosti a velikosti hvězdy Betelgeuse. Podle jejich výzkumu publikovaného v Astrophysical Journal má Betelgeuse poloměr 3,55 AU a nachází se 548 světelných let daleko.



Betelgeuse

Betelgeuse je druhá nejjasnější hvězda v souhvězdí Orionu a desátá nejjasnější hvězda na celé noční obloze. Jedná se o červeného veleobra, který je jednou z největších známých hvězd v naší galaxii. 

V této fázi hvězdného života dochází hvězdě palivo pro termojadernou fúzi a mění se její vnitřní procesy. To vše vede nezadržitelně k supernově - jedné z nejzářivějších explozí ve vesmíru.

A vše nasvědčuje tomu, že by právě hvězda Betelgeuse mohla explodovat brzy. Její nestabilita napovídá o blížícím se konci. Kdy to ale přesně přijde, nelze s jistotou předpovědět, k explozi by mohlo dojít klidně dnes, ale také za několik tisíc let. Nikdo totiž ještě nikdy nezkoumal hvězdu před supernovou. Astronomové tedy hvězdu bedlivě pozorují a všímají si sebemenších změn v jejím chování. 

Hydrodynamické a seismické modely ukázaly, že tlakové vlny uvnitř hvězdy stály za jedním ze dvou pohasnutí hvězdy v loňském roce. Druhé snížení zářivosti hvězdy na přelomu let 2019 a 2020 bylo způsobeno oblakem prachu, který blokoval světlo hvězdy.

Hvězdu dnes podle nového výzkumu astronomové pozorují ve stádiu, kdy v jejím nitru probíhá fúze helia do těžších prvků. Podle vědců to znamená, že hvězda má ještě dost paliva a předpokládaná supernova nepřijde tak brzy, jak se mohlo dříve zdát.

Podle nového výzkumu je Betelgeuse o třetinu menší, než se doposud uvažovalo. Přesto je tato hvězda jednou z největších známých v naší galaxii - dosahuje 764 poloměrů Slunce (3,55 AU), což zhruba odpovídá vzdálenosti Pásu asteroidů od Slunce. Nový odhad velikosti následně vědcům umožnil zpřesnit také vzdálenost hvězdy. Betelgeuse se podle nich nachází o 25 % blíže ve vzdálenosti 548 světelných let.
Související hvězdy v katalogu
part of star image
part of star image
Betelgeuse 723.2 ly
Více informací k tématu
Líbil se Vám tento článek?
Podpořte tento web sdílením našeho obsahu

Další zprávy z kategorie
Betelgeuse

tag icon
Další články z kategorie
Betelgeuse
Načítám stránku...
x zrušit