FOTO: Sedm a půl kilometru knih a dokumentů. V Brodě se stěhuje knihovna do nové budovy

19. říjen 2020 05:50

Krajská knihovna Vysočiny se v Havlíčkově Brodě stěhuje do nové budovy. Fyzické je nutné přemístit desítky tisíc knih, cédéček a dalších dokumentů.

Novou budovu knihovny chtějí otevřít ještě letos.

„Na staré knihovně to pánové narovnají do přepravek, do vozíků. Přiveze se to sem a podle čísel rovná do nových regálů,“ řekl Václav Valterstein ze stěhovací firmy, kterou si Krajská knihovna Vysočiny na zhruba pětitýdenní přesun knih najala. „Už jednou v Ústí nad Labem jsme takto stěhovali knihovnu.“

Přestěhováním knih ale práce v nové budově nekončí. Místo stěhováků se jich ale ujmou knihovníci. „Do teď jsme měli většinu knih ve skladech, kde jsou knihy řazené podle signatur. Teď půjdou převážně do volného výběru a tam jsou řazené buď podle mezinárodního třídění nebo podle abecedy,“ upřesnila zástupkyně ředitelky knihovny Irena Brezovic.

Více knih přímo k dispozici

Čtenáři si tak budou moci přímo z regálů vybírat knihy, o které dosud museli žádat ze skladu. Stěhovací firma za pět týdnů přemístí obrovské množství materiálu. „Sedm a půl kilometru dokumentů. Jsou to knihy včetně časopisů, CD, her a podobně.“

Veškeré práce by knihovníci měli stihnout ještě letos a nabídnout veškeré služby návštěvníkům. „Pokud vše půjde dobře, rádi bychom na začátku prosince otevřeli široké veřejnosti,“ dodala mluvčí knihovny Jana Fialová.

V nové budově knihovny budou také studovny, několik sedaček a kavárna.

autoři: Tereza Pešoutová , mik

Související