Oslavy 28. října budou tiché. Města ruší koncerty a doprovodné programy

Řada měst ruší kvůli opatřením proti šíření koronaviru tradiční akce k oslavám 28. října. Někde jsou zrušeny úplně, jinde se uskuteční pietní akty bez hudebního doprovodu i účasti veřejnosti. Jen výjimečně může veřejnost doufat, že se slavnost plánovaná na Den vzniku samostatného československého státu uskuteční jindy, protože ji přesunula.

Například v Jablonci nad Nisou se bude slavit úplně bez účasti veřejnosti. „U říjnového výročí již víme, že proběhne v komorní atmosféře, pouze za účasti zástupců radnice. Veřejnost zvát nebudeme,“ řekla vedoucí odboru kanceláře primátora Jana Matěchová.

Opavě bude připomínka vzniku Československa bez doprovodných akcí, jako je výstava Klubu vojenské historie, které město zrušilo. „Zvažujeme, že se budou pouze pokládat květiny – tedy, že akce bude bez proslovu a hudebního doprovodu,“ popsala plány na 28. říjen referentka opavského úseku prezentace města Monika Štěpánková.

Ke stejnému rozhodnutí došli i v Hodoníně. „Oslavy k 28. říjnu byly pro veřejnost zrušeny. Vedení města Hodonína přesto uctí výročí vzniku republiky položením květin u Masarykova pomníku tichou neoficiální pietou,“ řekla mluvčí města Petra Kotásková. Ve městě přitom plánovali vedle pietního aktu také lampionový průvod, ohňostroj nebo den otevřených dveří v Masarykově muzeu.

Zrušené koncerty

Do oslav musely zasáhnout Karlovy Vary, kde se měl ve čtvrtek 29. října konat slavnostní koncert k výročí republiky. V Grandhotelu Pupp měl hrát Karlovarský symfonický orchestr s dirigentem Jiřím Štruncem. Kvůli novým opatřením je ale zrušen.

Podobná situace je i v Chebu. Koncert symfonického orchestru Mariánské Lázně v Západočeském divadle se kvůli opatřením proti šíření koronaviru konat nebude. „Říjnový koncert je kvůli opatřením zrušen,“ dodala tisková mluvčí Chebu Simona Liptáková.

Hradec Králové předá medaile jindy

V Hradci Králové se měly 28. října předávat medaile města, akt měl doprovodit koncert filharmonie. V tomto případě se akce neruší, ale přesouvá. „Situace se nám bohužel poněkud změnila. Medaile města budou předány za jiných důstojných podmínek v náhradním termínu,“ řekla České televizi tisková mluvčí Hradce Králové Kateřina Šmídová.

V některých městech o podobě státního svátku ještě radnice nerozhodly. „V tuto chvíli je vše ještě v jednání. Zvažujeme všechny varianty včetně zrušení veškerého programu a omezení pouze na položení věnce k památníku,“ uvedla Šárka Charousková, tisková mluvčí Mladé Boleslavi.