Připomínáme si Den stromů

19. říjen 2020

Letos je to už 114 let, kdy se v českých zemích poprvé slavil Den stromů, bylo to v roce 1906. Zítra, 20. října, jej budeme slavit opět.

Den stromů je svátek, který se slaví po celém světě od poloviny 19. století. Vše začalo ve Spojených státech amerických, v Nebrasce. Tehdy začal v tamní krajině bez stromů jeden z nových osadníků v okolí svého domu pěstovat různé druhy stromů, keřů a květin. A přibližně o sto let později přijala Organizace spojených národů usnesení, aby se každoročně ve všech členských státech slavil světový svátek stromů podle lokálních podmínek.

Stromy jsou základem lesa, ale les, to je mnohem víc, než vidíme očima. Pod povrchem je další svět nekonečných biologických cest, které spojují jednotlivé stromy a umožňují jim komunikovat mezi sebou, tak praví nová vědecká zjištění. Stromy jsou přece jako lidé.

Svůj význam má třeba pro mnohé básníky vrba, strom, který roste na celém světě. Stala se symbolem důvěry, někoho, komu se můžeme vypovídat ze svých smutků a starostí. K vrbě se také obrací jeden z textů Jiřího Štaidla, nazval jej Hvězda na vrbě. Hudbu napsal Karel Mareš, a protože v onom roce 1965, kdy píseň vznikla, bylo v beatu písní ve třičtvrtečním rytmu jako šafránu, stala se tato píseň známou jako beatový valčík Karla Mareše. Skvěle ji nahrála skupina Olympic i zpěváci Pavel Šváb a Bohumil Starka. 

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.