Žatec: Muzeum začne připravovat výstavní prostory pro Žatecký poklad

19.10.2020 12:09

Regionální muzeum K. A. Polánka může připravovat zcela novou expozici, v níž představí unikátní Žatecký poklad. Jeho historický význam odborníci přirovnávají k vyhlášenému relikviáři sv. Maura v Bečově nad Teplou, Žatecký poklad by se tak mohl stát další chloubou královského města.

Žatec: Muzeum začne připravovat výstavní prostory pro Žatecký poklad
Foto: wikipedia
Popisek: Žatec.

Přípravu nové expozice posvětili žatečtí zastupitelé, kteří na svém posledním jednání schválili účelovou dotaci 1,2 milionu korun. Díky tomu může Regionální muzeum zahájit přípravy na vybudování expozice. „Práce bychom samozřejmě rádi zahájili, co nejdříve to bude možné. První část financí na přípravu prostor máme zastupitelstvem již odsouhlasenu, o druhou na vlastní realizaci expozice budeme muset požádat příští rok,“ upozornila ředitelka muzea Radmila Holodňáková, že termín otevření ještě nelze určit.

V souladu se zákonem o veřejných zakázkách se musí nejprve provést výběrová řízení a poptávání dodavatelů jednotlivých prací. Teprve poté začnou práce na samotném budování expozice.

Ta bude umístěna v přízemí hlavní budovy muzea v Husově ulici ve dvou místnostech. V první budou informace o pokladu, jeho složení i významu. Samotný poklad bude vystavený ve druhé místnosti – pokladnici. „Předměty budou vystaveny v trezorové vitríně, se scénickým osvětlením. Expozice bude doplněna audiovizuálními prezentacemi,“ dodala R. Holodňáková.

Žatecký poklad byl nalezen v roce 1937 při stavební pracech na Chmelařském náměstí. Tvoří jej mince, šperky i suroviny v podobě hřiven a drátů, a to převážně ze stříbra, ale nechybí ani zlaté předměty. Celý nález pochází podle odhadu z let 972 až 1012. Mince jsou z české, ale i německé ražby. „Chápeme to jako příspěvěk k zápisu do UNESCO. Žatecký poklad je věc, která může přilákat spoustu návštěvníků z naší republiky i z ciziny,“ řekla už dříve ředitelka muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…