Včera se v Praze uskutečnila demonstrace proti opatřením, která mají zabránit nekontrolovanému šíření nemoci COVID-19 v české společnosti. Akce z počátku probíhala pokojně. Kolem 15:30 se však zvrhla v boj mezi chuligány a Policií ČR.

Internetem se o demonstraci šíří mnoho hoaxů. Nejčastějším je, že prý Policie ČR nedovolila účastníkům shromáždění odejít a na místě je hermeticky uzavřela. To není pravda. Například z videa na Novinky.cz je vidět, že běžní účastníci protestů po akci normálně odcházejí (zhruba od čas 01:12:30). Organizátor akci řádně ukončil a do reproduktorů upozornil, jaké ulice mají lidé k odchodu využít. To, že Policie ČR ve skutečnosti dovolila opustit lidem náměstí, paradoxně dokazují i hoaxová videa, která mají naopak nepravdivě usvědčovat policii z údajných  provokací:

  1. Video uživatele “Wašek Sloup” (Zifčák 2), které má údajně dokazovat, že prý neuniformovaní policisté vyprovokovali konflikt. Ve skutečnosti k tvrzení, že policista, který nastupuje do policejního auta, vyprovokoval nějaké konflikty nepřináší žádné důkazy. Je veřejně známo, že například operativci protiextremistického útvaru chodí v civilu. Nakonec se ukázalo, že se jednalo o člena antikonfliktního týmu. Novinkám.cz se podařilo podle ní rovněž zjistit, že krátce před tím, než sedl za volant, ze sebe sundal reflexní vestu s nápisem týmu, což ale na videu z internetu není vidět. „Důrazně odmítáme, že by docházelo ze strany policie k jakýmkoliv provokacím,” dodala mluvčí policie Eva Kropáčová. Paradoxně je však naopak na videu, že běžní lidé z místa normálně odcházejí. Video šíří také “David Medvidek”. 
  2. Video Jana Komendy. Od času 0:45 je jasně vidět, že běžné lidi pouští ven i během vedení zákroku. Na náměstí se snaží uzavřít jen radikály.

    Nutné také dodat, že celý zákrok vyvolal útok na uniformovanou policistku (nikoliv pořádkovou). „Dnes po řádném ukončení shromáždění začaly skupiny hooligans z celé republiky útočit na ozbrojené složky policie – ze strany hooligans byla použita pyrotechnika a někteří házeli i dlažební kostky a jiné předměty. Policie vyzvala v tuto chvíli všechny, ať opustí náměstí – ti, kdo přišli na anti-rouškovou akci a nechtěli konflikt, dostali šanci odejít a většina i odešla. Veliká část hooligans, ale zůstala. Na uzavřeném náměstí následně pokračovaly střety s policí, která využila standardních donucovacích prostředků (slzný plyn, gumové projektily). Později bylo mobilizováno vozidlo s vodním dělem i policisté na koních. Toť vše z mého pohledu pro všechny, kteří se ptali, vyvázl jsem jen s pohmožděninou nohy po zásahu neznámým objektem, nejspíš se jednalo o dlažební kostku,“ napsal Ray Baseley, který na místě chránil novinářku. Podobně líčí zákrok i Policie ČR. I podle ní byly jasně zveřejněny odchodové trasy, až poté co docházelo k útokům na policisty bylo náměstí uzavřeno.

Akci svolala organizace HON Ivana Sochora. O ní už náš web psal. Na demonstraci vystoupil známý dezinformátor Michal Drabík nebo Petr Rajský. Na akci měl vystoupit i Marek Obrtel. Ten je znám především jako „velitel“ domobrany, která měla chránit hranice před uprchlíky, ale hlavně podporuje proruské separatisty na východě Ukrajiny.

Výtržnosti:

Reportáž ČT:


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.