Zácpa může být příznakem některého ze závažných onemocnění

Fotografie: Getty Images

Problémy s trávicím ústrojím a vylučováním si ve svém životě užil asi každý a dokáže si představit, jaká bolest je doprovází, i jaká je t úleva, když konečně odejdou. Zácpu, čí průjem způsobuje řada faktorů, které navazují především na stav střevní mikroflóry, typ stravy, kterou přijímáme, obecné nastavení biorytmů a s nimi související střevní pochody apod.

Co se zácpy týče, ta se obvykle objevuje, dochází-li ke zpomalování střevních pohybů. Máte-li akutní problémy s vyprazdňováním tohoto typu, obvykle jsou dány složením stravy, přejde-li ovšem do chronického charakteru, měli byste se mít na pozoru, může být totiž indikátorem závažnější typů onemocnění, které je nutné řešit lékařským zásahem. O které nemoci se jedná?

Hypotyreóza

Toto onemocnění štítné žlázy může být vrozené nebo získané. Jedná se o onemocnění hormonálního systému, které přímo ovlivňuje činnost střev, zpomaluje metabolismus a může zapříčinit až pozastaven trávicích procesů.

Pokud se tedy se zácpou setkáváte až nepříjemně často, nechte se raději vyšetřit vaším obvodním lékařem. Nemoc se léči medikací zajišťující vyrovnání hormonální hladiny, jež zároveň odbourá nepříjemnosti spojené s trávicími procesy.

Crohnova nemoc

Přestože hlavním příznakem Crohnovy nemoci je průjem, pokud je nediagnostikovaná nebo neléčená, dochází v jejím průběhu k postupnému zužování průměru střeva, které může způsobit nepříjemnosti nejen v podobně zácpy, ale následně se projevit v jeho úplném zneprůchodnění.

Pokud dojde na úplné uspání střeva, je nutný rychlý chirurgický zákrok, kterým bude dané část odstranění. Akutní záchvat se projeví zvýšením srdečního rytmu, ostrou bolestí břicha, zvracením a vysokou horečkou.

Rakovina tlustého střeva

Polypy tlustého střeva, jež jsou v podstatě prvním stupněm jejího rozvoje, jsou poměrně snadno diagnostikovatelné a odstranitelné. Vyskytnou-li se ve střevě, projeví se jejich přítomnost bolestmi břicha, zácpou, krvavou stolicí, ale také zvracením nebo průjmem.

Fotografie: Freepik

Necháte-li si polyp odstranit, je nutné pak dodržovat správnou životosprávu, především jíst dostatek stravy bohaté na vlákninu, dodržovat pitný režim a hodně se pohybovat. Také je potřeba nechat se pravidelně preventivně vyšetřit.

Parkinsonova choroba

Parkinsonova choroba je neurologické onemocnění, které ovlivňuje především kognitivní schopnosti jednotlivce. Při jeho rozvoji dochází ke změnám vnímání, pohybu nebo řeči. Ještě před těmito projevy se obvykle vyskytne zhoršená funkce trávicího systému, která může vést k dlouhodobé zácpě. Nepodceňujte její význam.

Roztroušená skleróza

Dalším neurologickým onemocněním, které ovlivňuje funkci střev ve své ranné fázi, je roztroušená skleróza. Ta ovlivňuje především pohybovou aktivitu jedince, která pak přímo působí na činnost střev. Při roztroušené skleróze vzniká tlak v celé oblasti břicha a podbřišku, který se může projevovat nejen zácpou, ale také inkontinencí.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]