Japonský superpočítač poskytl důležité zjištění ohledně šíření koronaviru

PC a Mobil 19. října 2020 | 11:04 — Lukáš Bauer
Vědci díky japonskému superpočítači zjistili, že vlhkost vzduchu může mít výrazný vliv na disperzi virových částic a ovlivňovat tak riziko případné nákazy. Vysoké riziko nákazy tak podle vědců během zimních měsíců vzniká v uzavřených suchých prostorech.
Další 2 fotografie v galerii
Šíření koronaviru je během zimy rizikové zejména v suchých vnitřních prostorech / Pixabay

Japonský superpočítač ukázal, že vlhkost ovlivňuje šíření koronaviru v aerosolu. Nové poznatky tak poukazují na zvýšené riziko nákazy koronavirem v suchých vnitřních prostorech, která je ještě vyšší v období zimních měsíců.

Z výzkumu a následné analýzy dat superpočítačem vyplývá, že šíření infekce uvnitř budov mohou výrazně zpomalit dostatečná hydratace vzduchu, například pomocí zvlhčovacích zařízení. V zimním období, kdy je koncentrace lidí uvnitř budov nejvyšší, tak lze podle autorů studie výrazně omezit riziko nákazy aerosolem s koronavirem mezi osobami.

Nižší vlhkost vzduchu pomáhá šíření aerosolu

K výzkumu vědci využili japonský počítač Fugaku, který modeloval emise a tok virových částic od infikovaných lidí v různých vnitřních prostředích. Z výsledků vyšlo, že vlhkost vzduchu nižší než 30 % vedla k více než dvojnásobnému množství aerosolových částic ve srovnání s úrovní 60% vlhkosti.

Studie rovněž ukázala, že čiré obličejové štíty nejsou při prevenci šíření aerosolů tak účinné jako masky. Mezi zdravotnickými odborníky se stále více tvrdí, že koronavirus se může šířit vzduchem a bylo zjištěno, že patogen může přetrvávat ve vzduchu skutečně celé hodiny.

Jeden z nejvýkonnějších počítačů světa

Superpočítač Fugaku, jenž je jedním z nejvýkonnějších počítačů světa, byl použit k modelování podmínek nákazy ve vlacích, pracovních prostorách a učebnách již dříve. Simulace ukázaly, že otevírání oken v příměstských vlacích může zvýšit ventilaci dvakrát až třikrát a snížit koncentraci okolních mikrobů. Dále čtěte: (Koronavirus dokáže zničit lék na vši. Vědci mají dobré laboratorní výsledky).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu