Demonstrace bezmozků (a nejen těch sportovních)

19. 10. 2020 13:47:52
To, co předvedli na Staroměstském náměstí "příznivci" fotbalových klubů, netřeba asi komentovat. Co je ale důležitější, aby se za tímto násilím neschovala nezměrná hloupost těch dalších 90% lidí, kteří na náměstí dorazili.

Předváděčka fotbalových ultras nemohla překvapit nikoho. Jednalo se o standardní přehlídku odpovídající IQ a duševnímu rozpoložení dané skupiny lidí. Předpokládám, že pokud byste se jich zeptali, za co vlastně přijeli demonstrovat, většina z nich by nedokázala věcně odpovědět, případně by opakovala pár naučených frází. Tak se nám předvedli, zahajlovali si vedle státní vlajky, poslali člověka do plynu a provolali několik frází, o jejichž hlubším významu nemají ani ponětí. Policie nato zasáhla profesionálně, i když na můj vkus pozdě a poměrně mírně. Mimochodem, názory, že policie sama rozdmychává násilí a používá nastrčené provokatéry, aby měla důvod zasáhnout, je (podle povahy jednotlivce) k smíchu nebo pláči. Policisté jsou lidé, kteří mají svoje rodiny, koníčky a stovky lepších možností, jak trávit nedělní odpoledne. Stát v plné polní několik hodin a čekat, jestli se ve zdraví vrátí domů, a to všechno za pár šupů, skutečně není jejich přáním.

Co mě šokovalo mnohem více, byly davy obyčejných lidí, které na náměstí také dorazily. Předně - nejsem žádným obhájcem současného stavu ani vlády. Některá opatření mi přijdou přitažená za vlasy, jiná naopak nedomyšlená. Z roušek žádnou radost nemám a nosím je jen tam, kde musím. Osobně je považují pouze za podpůrné řešení hlavně v krátkodobých situacích, kde dochází ke statické kumulaci lidí (např. MHD, čekárny v nemocnicích). Nemyslím si ale, že je to naše největší (a už vůbec ne jediná) zbraň s covidem. Hygiena a sociální distanc jsou prostředky mnohem důležitější a účinnější. Bohužel, o hygieně velké části české populace iluze nemám, a sociální distanc, byť jen na pár dnů či týdnů, je nám evidentně také proti srsti.

Můžeme si o covidu myslet cokoliv, ale ta nemoc tu je. Zatěžuje zdravotnický systém, a třebaže pro většinu populace bude představovat žádnou nebo jen minimální zátěž, je spousta lidí, kteří si ji protrpěli, budou mít trvalé následky, a někteří i bohužel zemřeli. Velice trefně komentoval včerejší demonstraci jeden zdravotník: "Místo toho, abyste šli na Staromák, mohli jste přijít za svým doktorem, sundat roušku a plivnout mu do obličeje. Výsledek by byl prakticky stejný..." Co jste si vy všichni, kteří jste na to náměstí museli tak nutně jít, proboha mysleli? Že něco vyřešíte? Že tím kolektivním vědomím najednou přijdete na nějaký plán, který celou situaci lusknutím prstu uzdraví? Nebo jste si prostě jen potřebovali vylít vztek a frustraci?

Vážení demonstrující, všichni do jednoho, co jste tam byli - uvědomte si, že základním kamenem fungující demokracie nejsou práva a svobody, ale odpovědnost. Odpovědnost nejen jedince vůči druhému člověku, ale i vůči skupinám lidí nebo vůči celému národu, stejně jako odpovědnost jednotlivých skupin a odpovědnost celého národa. Až z této odpovědnosti mohou vyplývat svobody a práva lidí. Bez odpovědnosti jsou moje vlastní svoboda a práva jen usurpací svobod a práv druhých lidí. To je úhelný kámen demokracie od jejího vzniku. Cicero ve starověkém Římě říkal: "Jsme služebníky zákonů, abychom mohli být svobodní." Ale nejde zdaleka jen o zákonnou odpovědnost, ale také (a možná hlavě) o odpovědnost morální, kterou musejí mít jedinec i společnost nastavenou sami.

A já se ptám - kde byla vaše odpovědnost, když jste šli na Staroměstské náměstí s nataženou rukou křičet o svá práva a svobody? Kde byl respekt a podpora těm, kteří bojují o naše zdraví a životy? Vezměte si své boty, ve kterých jste včera protestovali, a podívejte se na jejich podrážky - tam tu odpovědnost po včerejšku najdete. Ale aby se vám jednou nestalo, že tam najdete i ta svá práva a svobody.

Autor: Robert Krejčí | pondělí 19.10.2020 13:47 | karma článku: 37.39 | přečteno: 1094x

Další články blogera

Robert Krejčí

Hamás = Palestinci

Nadpis je matematicky chladný, bezemoční, odtažitý, snad i trochu zkratkovitý, a pro některé nefér. Ale je to tak. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat.

14.11.2023 v 15:32 | Karma článku: 30.21 | Přečteno: 595 | Diskuse

Robert Krejčí

Jak hodnotit sílu demokracie

Demokracie přináší svobodu, která ale nemusí být vždy a všude stejná. Jak můžeme porovnat úroveň této svobody v různých zemích? Podle čeho poznáme sílu demokracie? Co nás upozorní, že je zapotřebí začít demokracii aktivně chránit?

21.4.2023 v 13:10 | Karma článku: 7.67 | Přečteno: 210 | Diskuse

Robert Krejčí

Volba Petra Pavla prezidentem - pokud oni mohou, pak my musíme...

Deník N přinesl rozhovory s několika lidmi, kteří byli perzekuováni komunistickým režimem, často končili ve vězení nebo jim nebyla umožněna studijní či profesní činnost. Jejich postoj přesto nemůže nechat nikoho na pochybách...

17.1.2023 v 13:00 | Karma článku: 18.88 | Přečteno: 354 | Diskuse

Robert Krejčí

Buřty, pivo a nenávist na Václavském náměstí

Také vám sobotní demonstrace připomněla text písně Petra Hapky? Pokud ne, asi se vám můj článek líbit nebude. Ostatně, pravda často nebývá příliš příjemná. A odpovědnost, s jakou se k ní postavíme, si volíme každý sám.

5.9.2022 v 13:07 | Karma článku: 44.78 | Přečteno: 9824 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.99 | Přečteno: 154 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.81 | Přečteno: 561 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 524 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2311 | Diskuse
Počet článků 45 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1942

Demokracii je nejen nutné bránit, ale také si uvědomovat její nedostatky a hranice. Naší morální povinností je její neustále vyvažování a ochrana proti těm, kteří ji chtějí pod falešnou záminkou její ochrany zničit.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...