Vedení Darkova se nedopustilo trestného činu, když i přes šíření nákazy pokračoval důl v těžbě

Květnovým rozhodnutím o nepřerušení těžby uhlí v Dole Darkov v Karviné se vedení společnosti OKD nedopustilo trestného činu šíření nakažlivé nemoci. Informaci ČT potvrdila mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Policisté po prověření okolností případu věc odložili. Trestní oznámení podala na společnost OKD začátkem června organizace Greenpeace. Firma podle ní pochybila, když nepřerušila provoz dolu poté, co se tam rozšířila nemoc covid-19.

„V těchto dnech karvinští kriminalisté věc odložili, jelikož prověřováním nezjistili podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak,“ uvedla mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

Koronavirová nákaza nejprve zasáhla koncem dubna Důl Darkov a posléze se rozšířila na Doly ČSM. Těžba v Dole Darkov přesto dál pokračovala i přes další šíření nemoci až do 22. května, kdy společnost OKD rozhodla o přerušení těžby.

V Karviné se nakazilo přes 1700 horníků

Podle Greenpeace se vedení OKD trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci dopustilo z nedbalosti. A to v době, kdy byl v Česku vyhlášen nouzový stav. Greenpeace v trestním oznámení uvedla, že první dva případy nákazy se na Dole Darkov objevily 30. dubna. „Počet nakažených se postupně zvyšoval, přesto vedení společnosti provoz dolu nijak neomezilo,“ uvedl v červnu mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Organizace navíc připomněla, že těžba v dole nebyla přerušena ani po vyhodnocení vzorků z prvního plošného testování zaměstnanců, které se konalo 18. května. Z téměř 800 otestovaných bylo tehdy 90 pozitivních vzorků. Podle policie ale možné pochybení společnosti OKD nebylo trestným činem.

V ohnisku nákazy v Karviné se podle hygieniků nakazilo přes 1700 horníků, jejich příbuzných či kontaktů. V souvislosti s nákazou na Dole Darkov hygienici zaznamenali 516 nakažených, u Dolu ČSM-Sever to bylo 819 nemocných a u Dolu ČSM-Jih 402 pozitivních. Přímo na pracovištích firmy to z celkového počtu bylo přes 1200 nemocných.

On-line přenos
Šíření koronaviru - říjen
22:48

Ve Francii se za posledních 24 hodin prokázala nákaza koronavirem u 35 641 lidí. Jedná se o pokles oproti dni předtím, kdy se infekce potvrdila u bezmála 48 tisíc osob. Počet zemřelých s covidem-19 tam vzrostl o 224 na celkových 36 788 od začátku pandemie, napsala agentura Reuters.

21:40

Ve snaze zpomalit šíření koronavirové nákazy vyhlásí Portugalsko uzávěru na většině svého území. Platit začne od středy, uvedl premiér António Costa.

20:14

Britská vláda zavede kvůli koronaviru v Anglii měsíční plošnou uzávěru. Fungovat budou jen nezbytné služby, omezeny budou i společenské kontakty.