19. října 2020 • 13:30

Kdo je kdo kolem Berbra a Rogoze: přehled všech 20 obviněných

Autor: jav, šq
Vstoupit do diskuse
10
  • Koho kromě Romana Berbra policie také vyšetřuje?Koho kromě Romana Berbra policie také vyšetřuje?FOTO: koláž iSport.cz

    Chobotnici kolem Romana Berbra a Romana Rogoze, která měla ovlivňovat pomocí úplatků či nátlaku výsledky zápasů druhé a třetí ligy, už rozplétá policie. Vše začalo páteční razií, při které bylo hned 19 lidí zadrženo. Server iSport.cz dal dohromady kompletní dvacítky osob, které si měly v korupční a sázkařské kauze vyslechnout obvinění. Kromě místopředsedy FAČR Berbra či šíbra z Vyšehradu Romana Rogoze jde o známého funkcionáře „Chřestýše“ či několik i ligových sudí, delegátů nebo hráče Vltavínu. Podívejte se na kompletní přehled obviněných!

  • Roman Berbr

    místopředseda FAČR

    Dlouholetý předseda Plzeňského krajského fotbalového svazu, od roku 2013 rovněž místopředseda Fotbalové asociace. Dlouhodobě je považován za jednoho z nejmocnějších mužů tuzemského fotbalu, v minulosti byl rovněž příslušníkem kontrarozvědky StB. Coby bývalý mezinárodní rozhodčí disponuje extrémně silným vlivem právě na sudí. Jeho jméno bylo spojováno v souvislosti s mnoha korupčními aférami, potrestán ale nikdy nebyl...

    Jak fungovali Berbr, Rogoz a spol.: úplatky i 100 tisíc, nátlak, počty gólů - čtěte zde »

    Zemětřesení ve FAČR! Berbr zadržen, 20 lidí obviněno z korupce
    Video se připravuje ...

  • Roman Rogoz

    sportovní ředitel Vyšehradu

    Proslulý šíbr, šedá eminence českého fotbalu. V hledáčku trestních orgánů byl v minulosti opakovaně. Třeba v dubnu 2013, kdy coby manažer Příbrami nabídl jednomu z hráčů Českých Budějovic úplatek 50 tisíc korun, aby ovlivnil utkání nejvyšší soutěže. Figuroval rovněž v kauze, kterou odpálil boss Sparty Daniel Křetínský. Obžaloby byl ovšem zproštěn. Nyní stojí v čele Vyšehradu, který je podle informací iSport.cz hybatelem celé aféry.

    Roman Rogoz na zápase svého Vyšehradu s ŽivanicemiFoto Michal Beránek / Sport

  • Michal Káník

    bývalý fotbalista a funkcionář

    Překvapí vůbec někoho, že je v kauze zapleteno i tohle jméno? Spíš ne. Bývalý fotbalista Michal Káník má s ovlivňováním zápasů bohaté zkušenosti. V roli předsedy Strakonic byl v roce 2014 odsouzen za krácení daní k podmíněnému trestu odnětí svobody, o dva roky později pak byl usvědčen z manipulování zápasů ve prospěch sázkařské mafie. Dostal rok vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky a pokutu 30 tisíc korun. Protože už ovšem byl v podmínce, měl jít do za mříže na tři roky. Nejvyšší soud však trest zrušil pro procesní nedostatky a okresní soud začal případ projednávat znovu.

    Michal Káník (archivní foto)Foto Archiv Sport

  • Miloš Vitner

    rozhodčí, sekretář Krajského fotbalového svazu v Ústí nad Labem

    Sudí, který zároveň působí i ve vedení jednoho z krajských svazů. Ačkoli má velké ambice, ve FORTUNA:LIZE coby pomezní zatím absolvoval pouze 29 zápasů. „Výhledově bych chtěl být na listině asistentů FIFA,“ napsal do kolonky „rozhodcovský cíl“ na oficiálním webu FAČR. K této metě má v tuhle chvíli podle všeho pořádně daleko.

    Miloš VitnerFoto rozhodci.fotbal.cz

  • Petr Klupák

    rozhodčí

    Další člen rozhodcovské armády Romana Berbra. Jako čárový sudí má ovšem v nejvyšší soutěži na kontě pouze dva zápasy. Mnohem víc se realizuje v nižších soutěžích, mimo jiné řídil jako hlavní rozhodčí utkání Slavoje Vyšehrad s Jiskrou Domažlice (1:0). Duel se konal v březnu 2019, tedy v inkriminované sezoně, v níž pražský celek postoupil ze třetí do druhé ligy.

    Pomezní rozhodčí Petr Klupák (vpravo)Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Jiří Houdek

    rozhodčí

    Zkušený sudí, který se v nejvyšší soutěži objevil poprvé už v sezoně 2013/2014. V první lize odřídil jako hlavní dohromady 61 utkání, dalších 17 pak přidal coby videorozhodčí a jeho asistent. V říjnu loňského roku čelil obvinění olomouckých fotbalistů, že řídil duely Sigmy s Českými Budějovicemi pod vlivem alkoholu. „Nevím, co napíšete, vy jste to viděli taky. Co po mně chcete? Říct něco, abych tady skončil nebo abych skončil s fotbalem?“ bouřil tehdy kouč Hanáků Radoslav Látal. „My samozřejmě před zápasem alkoholické nápoje nepožíváme, máme to zakázané, je to standardní přístup, nikdy tyto věci neděláme,“ bránil se Houdek.

    Rozhodčí Jiří HoudekFoto Michal Beránek (Sport)

  • Tomáš Grimm

    rozhodčí

    Čistý „rejstřík“ rozhodně nemá. Už v roce 2012 zařízl sparťanskou rezervu v zápase s Domažlicemi (1:4), Komise rozhodčích mu tehdy stopla veškerou další delegaci na duely pražského mužstva. Byl členem dvacítky rozhodčích, kteří před osmi lety vyrazili společně s Romanem Berbrem a jeho partnerkou Dagmar Damkovou na dovolenou na Kubu. Mimo jiné cestoval i na pohárové venkovní zápasy Viktorie Plzeň do Milána a Madridu. „Ano, s Plzní jsem byl na pohárech v Miláně či v Madridu, ale cestoval jsem tam za své peníze, nevidím na tom nic špatného,“ prohlásil tehdy.

    Rozhodčí Tomáš GrimmFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • Marek Janoch

    rozhodčí

    Plnil roli asistenta Tomáše Grimma ve zmíněném zápase Sparty B s Domažlicemi. I on si coby fanoušek užíval plzeňské duely v rámci evropských pohárů. Na fotografiích je dokonce zachycen se šálou západočeského týmu.

    Rozhodčí Janoch se přijel podívat na Plzeň hrající na San SiruFoto Facebook (Tomáš Grimm, Marek Janoch)

  • Robert Hájek

    rozhodčí

    Sudí z Moravy, který v nejvyšší soutěži řídil šest zápasů jako hlavní a 84 jako pomezní. Byl sesazen, místo moravských soutěží ale začal pod řídící komisí pro Čechy pískat třetí ligu.

    Rozhodčí Robert Hájek v sezoně 2009/10Foto Pavel Mazáč (Sport)

  • Martin Svoboda

    bývalý funkcionář

    Samotné jméno možná fanouškům tolik neřekne, když se ale vysloví přezdívka, tedy „chřestýš“ vědí asi úplně všichni. Pojí se s ním osm let stará aféra, kdy rozhodčí Tomáš Adámek a Pavel Býma učinili prohlášení, že právě on se je měl snažit uplatit k tomu, aby se podíleli na manipulaci ligového zápasu Jablonce s Plzní. Soud mu ale tehdy žádnou vinu neprokázal. Dlouhodobě má vazby právě na Viktorii. Podle informací iSport.cz proběhla u Svobody domovní prohlídka, zadržen ale nebyl.

    Martin Svoboda přezdívaný ChřestýšFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Michal Myška

    rozhodčí

    Další pán s praporkem na holení. Michal Myška coby pomezní řídil zápasy nejvyšší ligy od ročníku 2016/2017. Dolů ho srazilo odvetné utkání baráže mezi Příbramí a Brnem z roku 2019. Po něm byl vyškrtnut z delegace na celou podzimní část první ligy.

    Pomezní Michal Myška (vlevo) při ligovém zápase Hradce Králové s JabloncemFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Zdeněk Koval

    rozhodčí

    Zkušený pomezní sudí, který v první lize odmával už 98 utkání, přičemž v minulé sezoně jich zvládl 15 zápasů. S jeho jménem se nepojily žádné excesy, přesto byl v létě 2011 vyřazen z listiny. „Byl to šok. Řádné zdůvodnění nevím, přestože jsem o to žádal předsedu mailem. Takže čekám. Nejsem si vědom, že bych se dopustil za tři sezony závažnější chyby. Nevinen, přesto odsouzen,“ komentoval to tehdy. Počínaje sezonou 2015/2016 se do akce vrátil.

    Zdeněk KovalFoto rozhodci.fotbal.cz

  • Jiří Kříž

    rozhodčí

    Muž s píšťalkou z nižších fotbalových pater, píská v divizi. Spadá pod Řídící komisi pro Čechy. Pochází z Plzeňska. Neplést s prvoligovým jmenovcem Jiřím Křížem.

  • Pavel Vlasjuk

    rozhodčí

    Pomezní sudí, v nejvyšší soutěži od sezony 2012/2013. Dohromady má na kontě 114 utkání.

    Pomezní rozhodčí Pavel VlasjukFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Jan Cihlář

    rozhodčí

    Hlavní sudí, který v nejvyšší soutěži pískal pouze jedno utkání. Shodou okolností to byl měsíc starý zápas Sigmy s Bohemians.

    Jan CihlářFoto rozhodci.fotbal.cz

  • Jiří Musil

    rozhodčí

    Na listině prvoligových hlavních rozhodčích je od léta 2019, zatím řídil pouze duel Liberce s Karvinou v této sezoně.

    Jiří MusilFoto rozhodci.fotbal.cz

  • Jiří Kabyl

    delegát

    Delegát FAČR od sezony 2020/2021. Bývalý prvoligový hráč (mj. Sparta, Olomouc, Teplice, Blšany), po kariéře působil jako rozhodčí.

    Někdejší ligový hráč, pak rozhodčí Jiří KabylFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Jana Štychová

    rozhodčí

    Mezinárodní rozhodčí z Rokycanska. Mezi sudími začínala v roce 2010, už v roce 2015 coby asistentka působila v Lize mistrů, v roce 2020 získala odznak FIFA.

    Malík by rozhodně neměl zůstat ve funkci předsedy, říká redaktor Sportu Jan Podroužek
    Video se připravuje ...

  • Martin Uvíra

    hráč

    V dotčené době hráč Vltavínu. V nejvyšší soutěži má jeden start za Jablonec. Pracoval nebo stále pracuje jako developer, dělá rekonstrukce interiérů bytů.

    Martin Uvíra jako kapitán Loko Vltavín v sezoně 2017/2018Foto Jaroslav Legner (Sport)

  • Martin Pýcha

    Někdejší manažer, později snad mecenáš klubu Litoměřicko, který na konci sezony 2018/2019 kvůli ekonomickým potížím opustil ČFL a zaregistroval se v krajském přeboru.

    iSport podcast: Bude mít Berbr svého nástupce? Změní se český fotbal?
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
10

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud