Na výstavišti v Letňanech armáda chystá 500 covidových lůžek

15. říjen 2020

V areálu pražského výstaviště Letňany začne v pondělí armáda budovat polní nemocnici až s 500 lůžky. Řekl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Vznikne kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem-19 a nedostatku lůžek ve standardních nemocnicích.

Nemocnice bude ve stávajících stavbách a hangárech. Podle firmy ABF, která v Letňanech provozuje veletrhy, je k dispozici 20.000 metrů čtverečních vytápěných prostor. Hasiči požádali o pomoc s lůžky ze zahraničí, Česko dnes vloží do evropského systému žádost o vybavení i personál.

"V pondělí by měla začít výstavba kapacit v areálu výstaviště Letňany. Kapacita 500 lůžek, výstavbu bude zajišťovat armáda," sdělil Českému rozhlasu Hamáček. Premiér Andrej Babiš (ANO) předtím řekl, že vytváření lůžek mimo nemocnice je prvořadým úkolem. Postarají se o to krizový štáb a armáda, personální zabezpečení pak bude na ředitelích nemocnic.

Armáda rozvine v Letňanech polní nemocnici. "Budou využity stavby a hangáry, kde je zajištěno temperování, vytápění," řekl Hamáček. Vybavení bude pocházet z armádní polní nemocnice, obsluhovat lůžka bude vojenský personál a vyčleněni k nim budou i zdravotníci z nemocnic, které mohou doplnit medici. Hamáček nechtěl odhadovat, jak dlouho bude letňanský areál nutné využívat.

Paralelně se podle něj pracuje na hledání dalších záložních kapacit v hotelech, lázních a jiných objektech. "Výstavba záložních lůžek se plánuje už nějakou dobu, nejviditelnější teď budou Letňany," řekl. Počet lůžek se bude upravovat podle situace.

Podle Babiše stát plánuje nakoupit 3000 postelí od firmy Linet, navíc od stejné firmy 1000 lůžek pro těžké případy. Ředitel Linetu Tomáš Kolář Českému rozhlasu řekl, že společnost musí lůžka teprve vyrobit, dodána by měla být v listopadu.

Správa státních hmotných rezerv má 2500 lůžek a je připravena k jejich rychlému vyskladnění a dovozu na místo určení, uvedl předseda správy Pavel Švagr Hasičský záchranný sbor podle Hamáčka využil evropský mechanismus civilní ochrany a požádal o lůžka ze zahraničí.

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) mají být lůžka vyčleněna pro pacienty s covidem-19, urgentní medicínu a neodkladnou péči. "Ministr zdravotnictví hovořil o potřebě zdvojnásobení kapacit, to je přibližně 14.000, 15.000 lůžek," řekl dnes Hamáček.

Spustit audio