Ve středních Čechách skončilo jednání o programu koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců

19. říjen 2020

Ve středních Čechách skončilo jednání o programu budoucí koalice STAN, ODS, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj. Zástupci stran doladili programové prohlášení a návrh koaliční smlouvy.

V příštích dnech dokumenty projednají stranické orgány. Nejvíc času zabere desetidenní krajské fórum Pirátů. Poté chtějí lídři svolat tiskovou konferenci a na ní podepsat koaliční smlouvu, řekla dnes volební jednička STAN a budoucí hejtmanka Petra Pecková.

Zástupci stran minulý týden pracovali v odborných týmech na programových prioritách. Na pracovních setkáních dávali dohromady jednotlivé body programového prohlášení. Dnes podle Peckové prohlášení dopracovali do finální podoby. Projednat by ho nyní měli spolustraníci, v úterý se jím má například zabývat klub zastupitelů za STAN, obdobné jednání svolala i ODS.

V případě pirátského fóra má zabrat sedm dní rozprava a tři dny hlasování. Koaliční smlouvu podle Peckové nejdřív podepíšou před novináři lídři stran, na ustavujícím zastupitelstvu by se pak měli připojit se svými podpisy i všichni ostatní koaliční zastupitelé.

Budoucí hejtmanka uvedla, že je už od minulého týdne ve spojení s krajským krizovým řízením a dostává pravidelně hlášení související s pandemií koronaviru. Podobně jsou na tom i další členové příští krajské rady.

"Ta rozhodnutí samozřejmě ještě nejsou za nás, nicméně už se tím zaobíráme," dodala Pecková.

Vítězní STAN se domluvili na spolupráci s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj, které tvoří TOP 09, Hlas a Zelení. STAN a ODS budou mít v krajské radě po čtyřech křeslech, Piráti dvě a Spojenci pro Středočeský kraj jedno.

Široká koalice se bude opírat o 50 z celkového počtu 65 hlasů v zastupitelstvu. ANO, které dosud ve středních Čechách vládlo, skončí s 15 hlasy v opozici.

Výměna ve vedení silničářů

Nové vedení Středočeského kraje chce vyměnit management správy a údržby silnic a nejspíš nově obsadí i další posty na krajském úřadě či v jeho organizacích. Na funkci ředitele silničářů bude vypsáno nové výběrové řízení, řekla budoucí hejtmanka Petra Pecková (STAN). Cestáři čelili kritice kvůli hospodaření, jejich zakázky prověřuje policie.

Šéf krajských silničářů Zdeněk Dvořák se k vypsání konkurzu nechtěl vyjadřovat.

Vedení končící koalice ANO a ČSSD podporované komunisty dosavadního šéfa správy a údržby silnic Dvořáka dlouhodobě hájilo. Poukazovalo na to, že kontroly a audit u silničářů žádná závažná pochybení neprokázaly. Také Dvořák tvrdí, že cestáři se ničeho nedopustili, tolik práce podle něj nikdy nikdo neodvedl.

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu v únoru zajistili v kancelářích správy a údržby silnic v Praze a Říčanech některé dokumenty. Vyšetřování dosud neskončilo, podle Dvořáka nebyl nikdo obviněn. Média v minulosti upozornila například na zakázky týkající se ořezání stromů kolem silnic na Kolínsku a Kutnohorsku nebo opravy silnice u Českého Šternberka, které údajně nebyly řádně provedeny.

Spustit audio