Soukromí pořadatelé kulturních akcí budou moci žádat o novou finanční podporu

19. říjen 2020

Zákaz kulturních akcí kvůli opatření proti šíření nemoci covid-19 zasáhl i mnoho soukromých pořadatelů nebo divadelníků v Ostravě. Ti ale kvůli přísným podmínkám nedosáhli na možnou finanční náhradu programu COVID – Kultura, který nabízel stát. Čekají tak na nový program ministerstva kultury, žádat o finanční pomoc by mohli už tento týden.

„Měli jsme naplánováno asi pět koncertů na tyto dva měsíce, v podstatě je rušíme. Některé z nich se přesunuly už z jara, takže mají tendenci se dále přesouvat ke konci roku nebo na začátek příštího. Nevíme, co se bude dít. Ta finanční věc na nás přišla během léta, kdy nám začaly chybět peníze z vlastních zdrojů,“ říká ředitel Andrej Harmečko, ředitel ostravského kulturního centra Cooltour.

Novou podporu ministerstva tady vítají. Podle Andreje Harmečka pomůže hlavně umělcům, kteří jsou na volné noze. „Které živí to, že jsou v nějakých projektech, to si myslím, že bude teď průšvih. O nějakou částku můžou požádat do konce roku a to je naprosto nutné,“ dodává.

Předchozí první výzva státního programu COVID – Kultura měla přísné podmínky a podle předsedkyně moravskoslezské asociace kulturního sektoru Karolíny Skórkové na ni mnoho organizací nedosáhlo. „Vůbec to nezohledňovalo mzdové náklady a nebyla tam zohledněna žádná podpora pro OSVČ. Teď je to daleko přívětivější. My, jako soukromé sféry, už nemáme z čeho čerpat,“ dodává.

Sama Skórková teď bude řešit finanční náhrady za omezené konání akce Meat Design. Asociace se pak obává finančních dopadů na kulturu i v příštím roce. A už teď jedná s krajem o udržení vypsaných dotací na příští rok.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související