Slavkov: Pro udržení chodu města je zvýšení daně z nemovitosti nezbytný krok

19.10.2020 16:59

Zastupitelé rozhodli o vyšší dani z nemovitosti. „Dvojkový“ koeficient pomůže městu udržet svoz odpadu i s opravou ulic.

Slavkov: Pro udržení chodu města je zvýšení daně z nemovitosti nezbytný krok
Foto: slavkov.cz
Popisek: Palackého náměstí v Slavkově u Brna

Rekonstrukce střechy na základní škole Komenského, rekonstrukce ulice Malinovského. Opravy chodníků, výstavba parkovacích stání, veřejného osvětlení související s rekonstrukcí silničního průtahu městem, která odstartuje na jaře příštího roku.

Nejen to jsou investice, které chce město v následujících měsících spustit a dotáhnout do konce. V dalších letech Slavkov čekají také velké investice do školství. Kvůli nejistým ekonomickým vyhlídkám, při kterých bude městská pokladna nejspíše o deset až dvacet milionů ročně chudší než byl dosavadní vývoj, vedení města stojí před nelehkým úkolem jak klíčové projekty nezastavit, zajistit dosavadní služby občanům a pokračovat v nezbytném rozvoji města.

Klíčové akce příštího roku – zahájení opravy průtahu městem a rekonstrukce střechy na Základní škole Komenského. Přečtěte si o klíčových projektech více ZDE.

Město už v letošním roce snížilo rozpočet o deset milionů korun. Odčerpalo volné finanční prostředky z fondů příspěvkových organizací, snížilo jejich i své provozní výdaje. Další škrty se projeví v rozpočtu na rok 2021, který nyní vzniká. V rezervním fondu města jsou uschovány z minulého „přebytkového“ období také další peníze čekající na spuštění investičních akcí.

„Představa, že budeme neustále škrtat na provozních výdajích, abychom udrželi investice ve městě je bohužel těžko proveditelná. Troufám si říct, že tohoto nelehkého úkolu jsme se zhostili už v minulých letech a ve většině příspěvkových organizací fungují „na doraz“ už dlouho,“ uvedl starosta Michal Boudný.

Nepopulární, ale nutný krok k udržení rozvoje města

Zastupitelé se proto na svém posledním zasedání rozhodli učinit nepopulární, ale pro udržení chodu města nezbytný, krok. Slavkov, který patřil již od roku 1993, k městům s nejnižší sazbou daně z nemovitosti, bude od nového roku patřit mezi města s takzvaným „dvojkovým“ koeficientem.

„Daň z nemovitosti je jedinou daní, jejíž výši určuje místní samospráva a peníze z ní putují přímo do rozvoje města. Měli jsme na výběr zvolit koeficient od jedné do tří s dalšími odlišnosti v jednotlivých typech nemovitostí. Rozhodli jsme se jít zlatou střední cestou, po které se mnoho měst a obcí (například Šlapanice, Kuřim, Tišnov, Rosice…) vydalo už před mnoha lety. Naše město v tomto ohledu patřilo k „nejlevnějším“ lokalitám. S ohledem na jeho nezbytný rozvoj a každoroční boj o peníze tento model nejde držet do nekonečna. Jakkoli je nyní nepopulární a nedělá se nám snadno,“ vysvětlila místostarostka města Marie Jedličková.

Například majitel rodinného domu, za který mu byla dosud vyměřena daň ve výši 320 korun ročně, v květnu příštího roku zaplatí 600 korun. Byt o výměře 60 m2 byl dosud zatížen daní 230 korun. Na složence se v příštím roce objeví částka 576 korun. Navýšení daně se dotkne i podnikatelů. Zatímco v posledních 27 letech za výrobní dílnu a prodejnu o výměře 100 m2odváděli 1000 korun ročně, od příštího roku se tato částka zvýší na 3000 korun. Ve městech jako například Rousínov nebo Ivančice, kde platí maximální „trojkový“ koeficient by byla daň vyměřena na 4500 korun. Vyšší koeficient se nedotkne majitelů zahrad a polí.  Tímto nastaveným modelem přiteče do městské pokladny o téměř šest milionů korun ročně více.

„Jsou to velké peníze, za které zejména udržíme ojedinělý svoz a zpracování biologického odpadu i finanční ztrátu z hospodaření s komunálním odpadem bez nutnosti zdražování známek na popelnice. Už nyní na tyto neustále zdražující se služby město doplácí přes čtyři miliony korun. Bohužel nás čekají i možné další výpadky kvůli rušení superhrubé mzdy. Takové výpadky už by mohly plánované investice zbrzdit,“ dodal starosta Michal Boudný.  Podle něj bude i nadále pro město prioritní mít připravené projekty tak, aby měly šanci na úspěch v chystaných dotačních výzvách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…