Církev chtěla pomoci recidivistovi, ten ji obral o desítky tisíc korun

  16:50
Osmkrát trestaný recidivista z Liberecka obral o desítky tisíc církev, u které byl po propuštění z vězení zaměstnaný. Další statisíce se pokoušel získat, ale to už se mu nepodařilo. Teď mu hrozí až osm let ve vězení.

Muž se opakovaně vloupal do farnosti. | foto: Policie ČR

Třicetiletý recidivista získal možnost začlenit se do společnosti krátce poté, co naposledy opustil vězení. Práci mu nabídla církev. 

„Po několika bezproblémových týdnech plných aktivního přístupu a pracovního nasazení pocítil nenapravitelný třicátník v pravdě nutkavou potřebu přilepšit si. Na počátku srpna se mu v hlavě zrodil plán, jak na to,“ přiblížil policejní mluvčí Vojtěch Robovský. 

Prostory farnosti již recidivista stačil dobře poznat a věděl, že by se v nich dalo najít hodně věcí. 

„Vypáčil tedy vstupní dveře do  jednoho z domů, v němž pracoval, a v jedné z kanceláří odcizil odložený počítač spolu s uloženou platební kartou. S vidinou snadného zisku začal navštěvovat bankomaty a nakupovat přes internet,“ zmínil Robovský. 

Ve 24 případech muž z karty vybral bezmála 112 tisíc korun. V dalších 122 případech se pokoušel platit u obchodníků nebo vybírat z bankomatů, přičemž částka, kterou se takto pokusil získat, dosáhla 770 tisíc korun.

Tím ale jeho trestná činnost neskončila. Opětovným vloupáním do budovy odcizil další počítač a elektronářadí určené na drobné opravy. 

Na počátku října pak vypáčil vstupní dveře do kanceláří a ukradl další platební kartu a uskladněné potraviny. Z bankomatů pak ve třech případech úspěšně vybral 14 tisíc korun. Dalších třináct výběrů v hodnotě více než 76 tisíc korun skončilo nezdarem. 

O nějaký čas později se muž vloupal do budovy farnosti naposledy.

„Dlouhou chvíli ve strohém, leč útulném pokojíku trávil konzumací potravin, které zakoupil odcizenou platební kartou. Po večeři se rozhodl prozkoumat i další prostory budovy. Zastavil jej však alarm právě ve chvíli, kdy vyrážel jedny z uzamčených dveří. Na nic nečekal a z místa uprchl,“ zmínil Robovský.

V tu dobu již policisté nashromáždili množství důkazů, které hovořily v neprospěch podezřelého.

„Kromě záběrů z bankomatů, kdy se pokoušel opakovaně vybírat hotovost, policisté zajistili také záběry z bezpečnostní kamery prodejny, v níž nakupoval prostřednictvím odcizené platební karty potraviny. Nebylo tak divu, že se kriminalistům při konfrontaci s důkazy doznal,“ dodal mluvčí.

Recidivista skončil ve vazbě, za krádež, porušování domovní svobody a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku mu v době nouzového stavu hrozí až osm let ve vězení.

Autor: