V Ústeckém kraji podepsalo ANO koaliční smlouvu s ODS a Spojenci, hejtmanem bude Schiller

V Ústeckém kraji podepsalo vítězné hnutí ANO s druhou ODS a Spojenci pro kraj koaliční smlouvu. V zastupitelstvu, které má 55 členů, budou mít většinu 29 hlasů. Hejtmanem bude Jan Schiller za hnutí ANO a spadat pod něj budou tři náměstci.

Posty náměstků si rozdělí Marian Čapek (ANO), lídr ODS Jiří Kulhánek jako neuvolněný a lídr Spojenců pro kraj Jiří Řehák. Spojence tvoří koalice stran a hnutí JsmePRO, LES, SNKED, Zelení a TOP 09. Dosud v kraji vládne KSČM s bývalými členy ČSSD a SPD-SPO.

V radě bude mít ANO pět členů, ODS čtyři a Spojenci pro kraj dva. Dosavadní poslanec Schiller jako hejtman bude mít na starost legislativu, krizové řízení, Inovační centrum Ústeckého kraje, vnější a zahraniční vztahy. Statutárním zástupcem bude Marián Čapek z ANO, jemuž připadne příprava projektů.

Dlouholetý starosta Kadaně Kulhánek si vzal sociální věci, bezpečnost a sociálně vyloučené lokality. „Celá léta kritizuji sociální systém, takže je šance konečně něco s tím udělat,“ nastínil Kulhánek. Učitel na gymnáziu a teplický zastupitel Řehák bude mít na starosti regionální rozvoj, cestovní ruch a kulturu a památkovou péči.

Radními za ANO bude ještě Radim Laibl, Jindra Zalabáková a Marek Hrabáč. Za ODS usedne v radě Iva Dvořáková, Jan Růžička a Tomáš Rieger a za Spojence pro kraj Michal Kučera.

„Priorita je jednoznačně zdravotnictví. Okamžitě se začneme věnovat covidu, kterému se díky panu (dosavadnímu hejtmanovi Oldřichu) Bubeníčkovi (KSČM) věnuji už teď,“ řekl Schiller.