Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z domova může pracovat třetina Čechů, kvalitní internetové připojení se stává nutností

Firmy, ilustrační foto
Firmy, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Přibližně třetina českých pracovníků by mohla pracovat z domova. Mezi vysokoškolsky vzdělanými a těmi vykonávajícími kvalifikované profese je to až dvojnásobek. Vyplývá to ze studie think tanku IDEA při CERGE-EI, společném pracovišti Národohospodářského ústavu AV ČR a Univerzity Karlovy.

Téměř třetina českých pracovníku skutečně přešla na práci z domova letos na jaře během první vlny epidemie covid-19 a totéž lze očekávat teď na podzim během druhé vlny. V mezinárodním srovnání je však kapacita práce z domova českého trhu práce relativně nízká, hlavně s ohledem na vysoký podíl zaměstnanosti v průmyslu.

Důležitým faktorem, kterým ovlivňuje možnost vykonávat profesi na dálku, je vzdělání i odvětví činnosti. Práce z domova je variantou pro čtyři z pěti lidí ve finančním sektoru nebo v oboru IT a komunikace. "V oblasti kultury a volného času je to méně než jeden z pěti. Většina vysokoškolsky vzdělaných pracovníků může pracovat z domova, to samé ovšem platí jen pro jednoho z deseti pracovníků bez maturity," uvedl spoluautor studie Petr Janský.

Rozdíly jsou regionální, nejčastěji lze pracovní úkoly plnit z domova v hlavním městě. "V Praze s ohledem na strukturu profesí může pracovat z domova zhruba až polovina pracovníků, přitom ve většině ostatních krajů je to zhruba jen čtvrtina," upozornil další z autorů Matěj Bajgar.

Podle třetího z autorů Marka Šedivého je třeba, aby poptávce práce z domova šla naproti legislativa, firmy a modernizace technologií. Roste význam dostupnosti kvalitního internetového připojeni, využívání online nástrojů zaměstnavateli i digitalizace státní správy a veřejného sektoru.

Možnost práce z domova snižuje poptávku po bydlení ve velkých městech a poskytuje lidem větší flexibilitu. Práce z domova má potenciál zvýšit produktivitu podniků a kvalitu života pracovníků bez ohledu na covid-19, ale na druhé straně přináší i fenomény nežádoucí, tedy sociální izolaci, vyšší nároky na oddělení práce od soukromí a prohlubování ekonomických rozdílů.

Témata:  home office zaměstnání práce firmy ekonomika internet

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy