V Praze přibývá nakažených hasičů, přes šedesát zůstává v izolaci

  18:00
Koronavirová nákaza vyřadila skoro sto pražských hasičů z provozu. Informoval o tom v pondělí jejich mluvčí Martin Kavka. S výjezdy jim pomáhají dobrovolní hasiči. V případě zhoršení situace může nastat i to, že hasiči budou po směně muset zůstávat na stanici.

ilustrační snímek | foto:  Dan Materna, MAFRA

K pondělí bylo mezi pražskými hasiči 20 pozitivně testovaných na koronavirus a 12 lidí je v karanténě. Z provozu bylo také vyčleněno 62 hasičů, kteří jsou doma v preventivní izolaci. 

Celkem tedy sbor dočasně přišel o 92 členů a slouží v minimálních stavech.

„Na třech stanicích došlo k vyřazení některých směn, které jsme nahradili příslušníky ze zvláštní rezervy. V tuto chvíli sloužíme v minimálních stavech, připraveny jsou dobrovolné jednotky. Podle předem stanoveného plánu jsou každý den vyčleněny čtyři jednotky dobrovolných hasičů, které ze svých zbrojnic vyjedou do dvou minut,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Podle Kavky není zatím situace dramatická, ale na rozdíl od jara, kdy bylo v jeden moment 30 nakažených hasičů hrozí, že tentokrát bude křivka nakažených a v izolaci stoupat.

V případě zhoršení situace má hasičský sbor připravené další varianty opatření. Tou nejpřísnější je izolace výjezdových hasičů, kteří by po určitou dobu museli po směnách přespávat přímo na stanici.

Aby k podobným opatřením nemuselo dojít, vyzývají hasiči na sociálních sítích k opatrnosti, aby se nezvyšoval počet výjezdů. 

„Apelujeme na občany, aby byli obezřetní a nezvyšovali počet mimořádných událostí. Pomohou tak pražským hasičům celou situaci zvládnout,“ dodal Kavka. 

Autor: