„Rostou a ještě porostou. Mírné oteplení tomu totiž nahrává,“ je přesvědčen amatérský mykolog Marek Nývlt z Prostějova.

Sám prý o víkendu v lesích na Prostějovsku a Šumpersku nasbíral plné košíky.

„Objevil jsem krásná místa s čerstvými mladými klouzky obecnými, suchohřiby, pýchavkami, václavkami, hřiby smrkovými, bedlami a ryzci pravými,“ popsal zkušený houbař s tím, že v kuchyni se ryzci skvěle hodí na nakládání do octa. On je prý zbožňuje pro jejich palčivou chuť i jen tak opečené na sucho nebo na sádle.

Ilustrační foto
Vrací se hezký podzim, na chvíli. Teploty zamíří k dvacítce

Lidé v lesích zlobí

Jedna věc však Nývltovi přidává vrásky na čele.

„Kvůli omezením, které v naší zemi panují vzhledem k přítomnosti covidu, teď do lesů vyráží i sváteční houbaři. Ti se mnohdy ale v přírodě neumějí chovat. Jednu rodinku jsem třeba musel napomínat, když v klidu pod mladý smrček házela obaly od svačiny. To mi vždy zvedne žluč,“ rozohnil se mykolog Nývlt.

Naopak jiná skutečnost jej činí šťastným.

„Moc si nyní v lese užívám sledování houbových čarokruhů, tvořených třeba ze strmělek či kuřátek. Je to zajímavá podívaná. Plodnice hub díky prorostlému podhoubí tvoří v mechu a jehličí roztodivné kruhy a obrazce,“ svěřil se Nývlt.

Výlov rybníka v Šumvaldu v pátek 16. října.
V Šumvaldu vylovili rybník, bez občerstvení a atrakcí. Takto to vypadalo

Začínají klucí smrkoví

Stejně jako on si houbaření vychutnávají nyní stovky možná tisíce lidí v Olomouckém kraji.

„Konečně to začalo. Stovky klouzků zrnitých, sem tam obecný i sličný, kozáci - březový i kapucínek, bedle, hřib sametový, čirůvky fialové, ryzci boroví. A hlavně začínají opět růst klucí smrkoví. No prostě parádní houbařina, i když je v lese šíleně mokro a byl jsem durch,“ popsal například houbař Jirka na serveru Kam na houby své říjnové toulky v lesích kolem Svatého Kopečku u Olomouce.