metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

Na eRoušku nedosáhne kolem desetiny uživatelů mobilu

  17:24
Setkali jste se s osobou, u které bylo potvrzeno onemocnění covid-19. Zprávu od hygieny si přečte každý, kdo má chytrý telefon.
Výzva ministerstva zdravotnictví k instalaci aplikace eRouška | foto: Metro.cz

Chytré telefony pomáhají lidem, aby dostali upozornění, kterým lékaři varují zdravé před nemocnými. Po první verzi elektronické roušky si Češi již měsíc stahují tu vylepšenou. Zásadní však je, aby měli telefon, který stažení eRoušky umožňuje. To znamená, že telefon musí být vybaven operačními systémy Android nebo iOS od firmy Apple. Navíc nesmí být starší než pět let. „Na Alze se od začátku letošního roku z celkového počtu prodaných mobilních telefonů prodalo 89 procent telefonů chytrých,“ řekla deníku Metro Daniela Chovancová, mluvčí tohoto e-shopu. Těch s Androidem bylo podle jejího vyjádření víc. Zbylý jedenáctiprocentní podíl tedy připadá na telefony „hloupé“, většinou tlačítkové.

Vylepšená aplikace

  • První verze aplikace eRouška nefungovala na systému iOS.
  • Mobilní telefon zapojením bezdrátového vyhledávání jiných telefonů (Bluetooth) mapuje ostatní mobily ve svém okolí.
  • Pokud je člověk s mobilem pozitivní na covid-19, dostane od hygieny kód. Ten pak rozešle anonymně do všech telefonů, které se až dva dny před testováním vyskytly v jeho blízkosti. 

Pokrytí české populace chytrými telefony lze vystopovat i z dat od jednotlivých operátorů. „Kolem sedmdesáti sedmi procent našich zákazníků vlastní chytrý telefon,“ uvedla pro deník Metro Kateřina Mikšovská z tiskového oddělení společnosti O2. I když pro zprávy o případném setkání s nakaženým není nutné mít v telefonu i internet (stačí se připojovat k wi-fi), lidé si vedle hlasových tarifů pořizují alespoň základní data. „V drtivé většině našich tarifů, které nabízíme rezidentním zákazníkům, už data jsou,“ doplňuje informaci Mikšovská.

Také u dalšího operátora – Vodafonu – je poměr mezi majiteli chytrých a nechytrých přístrojů podobný jako u konkurence. Před dvěma lety mělo tlačítkový mobil přibližně dvacet procent zákazníků, kteří si ho u společnosti pořídili, ale tento poměr neustále klesá.

Poptávku po vyspělejších telefonech během jarní epidemie podpořili operátoři například měsíčním odběrem internetu zdarma (během nouzového stavu). Prodeje vyspělých telefonů u nás i tak v první polovině roku klesly o šestnáct procent na bezmála milion kusů. Pokles způsobilo i omezení výroby v Číně na jaře. 

Mobilní varování

Výzvy hlavní hygieničky, aby si stáhli novou verzi eRoušky (na základě SMS rozesílaných operátory), lidé uposlechli. Po uplynulém víkendu ji mělo ve svých telefonech už 1,23 milionu uživatelů. Pozitivně testovaný člověk dostává do svého mobilu automaticky SMS o výsledku testování. Druhá verze eRoušky funguje od druhé poloviny září, první den si ji stáhlo přes 240 tisíc lidí.

Autor: Pavel Hrabica Metro.cz

Hlavní zprávy

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Za střet tramvají kvůli skřípnuté ruce může řidič zadního vozu, řekla inspekce

vydáno 26. dubna 2024  12:02

Za loňskou srážku dvou tramvají na Karlovarské třídě v Plzni, při které se lehce zranilo téměř 30 cestujících, může řidič druhé tramvaje. Podle závěru...  celý článek

V Brdech se utkají tažní koně

vydáno 26. dubna 2024  12:00

Po loňské úspěšné premiéře se dnes u Ohrazenice na Jinecku znovu koná soutěž tažných koní Brdská lesní bitva. Akce začne v sobotu v 10 hodin. Závodní trať...  celý článek