Pozorován výkřik hvězdy pohlcené černou dírou

17. 10. 2020 – 9:36 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Pozorován výkřik hvězdy pohlcené černou dírou
Hvězda trhaná černou dírou v souhvězdí Eridanus. | zdroj: ESO/M. Kornmesser

Video s pozoruhodnou animací ukazuje smrt hvězdy velké jako naše Slunce, kterou provázel neobyčejně silný záblesk. Černá díra hvězdu rozervala a spolkla.

Ze srdce galaxie vzdálené 215 milionů světelných let vzplanul do prázdnoty vesmíru zářivý záblesk světla. Byl to výkřik umírající hvězdy, kterou trhala černá díra.

Tak se dá popsat konec hvězdy v záblesku AT2019qiz, který astronomové sledovali ve spirální galaxii v souhvězdí Eridanus po dobu více než šest měsíců. Ještě nikdy nebyl tento jev pozorován tak blízko a tak detailně. Dá se říct, že černá díra spolkla hvězdu před očima astronomů.

Své sledování pomocí teleskopů Evropské jižní observatoře shrnuli vědci v magazínu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Výsledkem je následující děsivá, ale působivá animace:

zdroj: YouTube

Ve videu je ukázán vzácný jev nazvaný 'slapové roztrhání' (Tidal Disruption Event, TDE). Nebohá hvězda se dostala příliš blízko k superhmotné černé díře v centru galaxie, mocné gravitační síly díry ji zdeformovaly na podlouhlé provazce – špagety. Potom díra začala hvězdu polykat.

Během této 'špagetifikace', což není slang, ale odborný termín (spaghettification), prozářil vesmír záblesk, který astronomové mohli pozorovat pomocí optiky a ultrafialového, rentgenového i radiového záření.

"Představa černé díry, která vcucne blízkou hvězdu, navozuje atmosféru sci-fi, ale přesně to se během slapového roztrhání děje," řekl při představení studie její vedoucí Matt Nicholl z Královské astronomické společnosti v Londýně.

Astronomové mají při zkoumání těchto záblesků problém, protože je zastiňují rozlehlá oblaka kamenů a prachu. Až nyní byli schopni odhalit podstatu jevu, protože se jim podařilo proniknout za tuto oponu. Zjistili, že když černá díra pohlcovala hvězdu, vyvrhla mohutný proud hmoty (trosek hvězdy) rychlostí až 10 tisíc kilometrů za sekundu.

"Mohli jsme pozorovat, jak se rozpínají závoje prachu a pozůstatků hvězdy. Pozorování nám ukázalo, že hvězda měla přibližně stejnou hmotnost jako Slunce a že polovina její hmoty skončila v černé díře, která je milionkrát hmotnější," řekl Matt Nicholl.

Vědci ve studii píšou, že výzkum záblesku AT2019qiz jim pomohl lépe pochopit superhmotné černé díry ležící uprostřed galaxií a proměny hmoty v prostředí extrémních gravitačních sil v jejich okolí.

"Získali jsme vynikající data," upozorňují astronomové. "Z AT2019qiz se může stát Rosettská deska pro výklad příštích pozorování slapového roztrhání." (Rosettská deska umožnila v 19. století rozluštit egyptské hieroglyfy.)

Zdroje:
Monthly Notices of the Royal Astronomical Society

Nejnovější články