Pomáhají i studenti teologické fakulty, Tomáš Halík vyzývá k zapojení bohoslovců

Pomáhají i studenti teologické fakulty, Tomáš Halík vyzývá k zapojení bohoslovců
19. října 2020 Události Autor: Filip Breindl

Vedle mediků či studentů psychologie by se do pomoci v Česku měli zapojit i seminaristé a studenti teologických fakult, uvedl prezident České křesťanské akademie Tomáš Halík. Církevní představené požádal, aby umožnili a povzbudili dobrovolnickou službu nejen v nemocnicích, ale i v domovech seniorů a podobných zařízeních, jehož obyvatele ohrožuje také samota a strach. Děkan českobudějovické teologické fakulty Rudolf Svoboda Proglasu řekl, že řada studentů se do různých podpůrných činností zapojila na jaře i nyní a škola je podporuje.

"Neměli bychom zavdat příčinu k rozšířené představě, že církvím jde v této době zavřených kostelů především o to, jak nahradit vlastním členům chybějící bohoslužby. Církve tu nejsou jen pro své členy, nýbrž pro všechny, zvláště pro potřebné," zdůvodňuje profesor Halík svou výzvu k dobrovolnické práci křesťanských studentů. "Může to přinést mnohé plody –  předně být pomocí potřebným, avšak zároveň být důležitou přípravou na budoucí povolání ve službě evangeliu a v neposlední řadě znamením pro celou společnost, že církve a křesťané jsou nezastupitelným zdrojem dobra, které je určené všem přes všechny názorové, sociální a politické hranice," dodává Tomáš Halík. 

Děkan českobudějovické fakulty Svoboda připomíná, že zvláště mezi studenty dálkových oborů jsou lidé zaměstnaní v sociálních službách a zdravotnictví a k pomoci jsou připraveni zejména posluchači oborů zaměřených na sociální a charitativní práci. "Obecně se dá říci, že většina našich studentů už je zapojena jako dobrovolníci, nebo jsou zapojeni v rámci svojí práce," uvádí Rudolf Svoboda a k podpoře těchto aktivit ze strany vedení školy dodává: "Už od jara podporujeme studenty, aby se zapojili do této činnosti. Poskytujeme jim odbornou podporu - mohou se obrátit na tým, který jsme tu vytvořili, a poskytuje jim odborné zázemí, jakousi supervizi. Máme tu také k dispozici ochranné pomůcky - ačkoli dnes už jich je v těch sociálních a zdravotnických zařízeních dostatek, na jaře tomu tak nebylo," připomíná děkan českobudějovické fakulty. 

(ilustrační foto)

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony