Hlavní obsah

Radost z Kunderovy knihovny odsunula epidemie nejdříve na jaro

Právo, Miroslav Homola

Milan Kundera, rodák z Brna, patří mezi nejslavnější a nejvíce překládané autory současnosti. S manželkou Věrou žije a tvoří v Paříži v bytě s rozsáhlou knihovnou, jejíž součástí je i množství korespondence. Více než rok trvaly rozhovory a jednání mezi městem Brnem a Kunderovými, jejichž vstřícnost nakonec vedla k souhlasu s tím, že se knihovna stane ozdobou a návštěvnickou vzácností Moravského zemského muzea. K převozu mělo dojít už letos na podzim, což pandemie zhatila.

Foto: ČTK

Milan Kundera svou novou knihu do češtiny nepřekládal.

Článek

„Kvůli situaci, která se děje u nás i ve Francii, kde byl dokonce od soboty nyní vyhlášen několikadenní zákaz vycházení, je plánovat cokoliv iluzivní. Musíme tedy počkat, až se situace vrátí k nějaké normálnosti. S Milanem a Věrou Kunderovými se nyní bavíme o jarním termínu. Ale zatím se jen bavíme, nic neplánujeme. V polovině listopadu bychom se zase měli vidět a určitě to bude jedno z témat, které otevřeme a neuzavřeme,“ řekl Právu ředitel MZK Tomáš Kubíček.

„Jinak platí, na čem jsme domluveni. Sbírka bude umístěna v samostatné studovně – i tady už jsme zahájili přípravy na její přestavbu. Zde ji budou mít k dispozici čtenáři MZK Tomáš Kubíček. Jak dodává, knihovna Kunderových bude muset projít nejdříve katalogizací.

RECENZE: Nerob ze mě cypa. Mel Gibson z Třince má tvrdé pěsti

Kultura

„Na termín se mě neptejte, to je na křišťálovou kouli. Archivní část bude zdigitalizována a dostupná jako sbírka on-line. Studovna bude využívána na autorské pořady, na diskuse s českými i světovými intelektuály o v širokém smyslu kulturních událostech a tématech, která překračují či budou překračovat českou realitu,“ dodává ředitel k projektu, který ponese označení Knihovna Milana Kundery.

Zájem participovat na tomto projektu ohlásilo jak ministerstvo kultury, tak město Brno. „Rád bych ke spolupráci přizval i Alliance française. A určitě to nebude poslední náš partner.  Ale i na to je ještě čas,“ doplnil Tomáš Kubíček.

Dokumentární film o odsunu Němců uvede ČT

Film

Archiv obsahuje především tiskoviny, které umožňují rekonstruovat recepci díla Milana Kundery, jsou v něm i autorovy kresby a autorizované fotografie. „Vím, že součástí je i korespondence s nakladateli a překladateli, ale nevím, o jak rozsáhlou část se v tomto případě jedná. Kundera ji nijak soustavně neschraňoval,“ uvádí k části možného budoucího vystavovaného souboru, ve kterém by mohly být i takové vzácnosti, jako je korespondence s prezidenty a dalšími významnými lidmi světa, kteří si považovali za čest dopisovat si s tímto slavným mužem.

„Nezapomeňme, že Kunderovým krédem od roku 1985 je upřednostňování díla před sebou samým. Opakovaně říká: To, co mám v úmyslu dát k dispozici svým čtenářům, najdou prostřednictvím mého literárního díla. V mediální době, která voyersky nakukuje pod sukně celebritám, je to hodně odvážný postoj, který provokuje. Kundera je v něm ovšem důsledný, takže už snad všichni pochopili, že o nějakou lacinou provokaci nejde. Je proto jen logické, že to, co bude k dispozici v archivním souboru, bude zcela vycházet z tohoto postoje,“ upřesnil ředitel Kubíček.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám