Centrální banky nechtějí zůstat pozadu. Hovoří se o vydání vlastní digitální měny

Budou digitální měny budoucností peněžního styku? Zdá se, že si to začínají myslet i centrální banky. Ty totiž uvažují nad tím, že začnou vydávat vlastní digitální měny. Podle všeho tak reagují na změny v platebních zvycích obyvatel, kdy se stále větší množství platebních transakcí odehrává na internetu. Jistým impulzem je jistě i plán americké technologické společnosti Facebook mít svou vlastní virtuální měnu. Zástupci sedmi centrálních bank se prý již dohodli na všeobecném rámci, ve kterém by tato měna měla fungovat.

Záruka přímo u banky

Velkou výhodu by banky mohly mít oproti ostatním poskytovatelům v tom, že by za tuto měnu ručily. Digitální měna centrální banky (CBDC) by tak byla stejně bezpečná a spolehlivá jako jakékoliv jiné mince či bankovky. A to je pro běžného spotřebitele jistě velké plus.

Uvažuje se například o formě elektronického klíče uloženého na fyzickém zařízení, jako je mobilní telefon či předplacená karta. Tak by bylo možné provádět platby offline a anonymně. Nad měnou by měly dohled i úřady a uložená měna by mohla nabízet i možnosti zajímavého úročení.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Čína už aktivně testuje

Jako první by digitální měnu ráda vydala čínská centrální banka, což asi nikoho zvlášť nepřekvapí, jelikož Čína chce být tahounem inovací, a to zejména ve světě technologií.

Švédsko, kde je centrální měna nejméně závislá na hotovosti, centrální banka testuje tzv. e-korunu. O něčem podobném se hovoří také na půdě Evropská centrální banky (ECB) i britské centrální banky.

Záměr bank je zřejmý – nechtějí přijít v konkurenci jiných alternativních měn o své výsadní postavení na trhu. Kvůli soukromým digitálním měnám by navíc úřady obtížněji odhalovaly praní špinavých peněz nebo financování terorismu, což není zrovna ideální situace. Celá debata je však zatím ještě v počátcích a v současnosti se vyhodnocují i možná rizika a další omezení.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *