„Na rozdíl on moderátorů novináři neukazují ‚ksicht‘. Jim nikdo na ulici neřekne: ‚Tos byl ty!‘ Vybudovali falešné modly. Ovlivňují společnost, ale zodpovědnost žádná.“ – říká Jan Kraus.

Hostem pořadu Xaver Live byl tentokrát moderátor Jan Kraus. Jak skončil na veřejnoprávní televizi, jak „znesvětili“ newsroom ČT, co si myslí o novinářích?

Kraus hovoří o poklesu úrovně žurnalistiky. „To je součást pádu žurnalistiky. Oni už nejsou schopní souvislosti hlídat a uvádět čtenáře do kontextu, jak bylo zvykem,“ říká Kraus. Dodává, že na rozdíl od moderátorů, novináři neukazují „ksicht“, takže jim nikdo na ulici neřekne: „Tos byl ty, ty blboune,“ když něco špatně napíší.

„To je jedna z nejlíp umístěných profesí, co se týká zodpovědnosti – v poměru k tomu, jak ovlivňují společnost. Tu společnost ovlivňují pořád, ale zodpovědnost nemají žádnou,“ hodnotí novináře.

► Doporučujeme YouTube – Xaver Live.

Novináři podle Krause vybudovali falešné modly pokory a laskavého humoru: „To stačí, když sportovec je úspěšnej, mladej, přijde novinář, dá mu rozhovor, dobrý. Přijde druhej novinář, mladý a úspěšný sportovec mu řekne: Teď mi dej pokoj, a druhý den je článek, že zpychnul už po prvním závodě.“

► Projekt internetové nezávislé televize XTV můžete podpořit zde.

jan-krausctnewsroomxaver-livenovinarizurnalistikaverejnopravni-mediamedia
Další videa
Načíst další Paráda! Došli jste až na konec.