Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Tomáš Halík vydal prosbu církevním představeným: Umožněte a povzbuďte dobrovolnickou službu

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 19. října 2020 20:15
Tomáš Halík vydal prosbu církevním představeným: Umožněte a povzbuďte dobrovolnickou službu

Katolický kněz Tomáš Halík
Autor: Aktuality.sk / Branislav Wáclav

Praha - Prezident České křesťanské akademie a římskokatolický kněz Tomáš Halík dnes zveřejnil výzvu určenou představeným křesťanských církví, řeholí, teologických fakult a seminářů. Žádá v ní, aby církve v současné těžké situaci ukázaly, že tu nejsou jen pro své členy, ale pro všechny, zvláště pro potřebné.

„V této náročné době sleduji požadavky vedení krajů, žádajících studenty lékařských fakult, zdravotnických škol a studenty psychologie, aby se zapojili do dobrovolnické služby nemocným. Dosud jsem se nesetkal s tím, že by podobně oslovili studenty teologie, zejména budoucí duchovní; připadá mi to smutně příznačné pro naši společnost a její převažující vztah k církvím. Neměli bychom zavdat příčinu k rozšířené představě, že církvím jde v této době zavřených kostelů především o to, jak nahradit vlastním členům chybějící bohoslužby. Církve tu nejsou jen pro své členy, nýbrž pro všechny, zvláště pro potřebné,“ píše Halík v textu, který má magazín Christnet.eu k dispozici.

„Je mi známo, že už při jarní vlně pandémie se např. některé kněžské semináře do služby v nemocnicích zapojily; nyní je však třeba udělat ještě víc.  Chtěl bych v této kritické době  požádat představené křesťanských církví, řeholí, teologických fakult a seminářů, aby nyní umožnili a povzbudili dobrovolnickou službu (samozřejmě při pečlivém zachování všech hygienických předpisů) studentů a studentek teologických fakult, seminaristů, noviců a mladé generace institutů zasvěceného života nejen v nemocnicích, nýbrž i v domovech seniorů a podobných zařízeních, kde ohrožení lidé strádají nejen virovým onemocněním, nýbrž také samotou a strachem. Kdo jiný by právě nyní měl stát v přední linii pomoci bližním, projevit konkrétní a účinné formy obětavé lásky, lidské blízkosti, útěchy, povzbuzení a naděje? Může to přinést mnohé plody –  předně být pomocí potřebným, avšak zároveň být důležitou přípravou na budoucí povolání ve službě evangeliu a v neposlední řadě znamením pro celou společnost, že církve a křesťané jsou nezastupitelným zdrojem dobra, které je určené všem přes všechny názorové, sociální a politické hranice.“

Podle sociologa a teologa Halíka, je potřeba na současnou krizi, kterou považuje za znamení doby, odpovědět zodpovědně v duchu evangelia.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)