Hlavní obsah

V Brně úřaduje slovinská konzulka. Moravští podnikatelé to budou mít snazší

– Brno
Právo, mh

Po čtyři roky trvajícím procesu otevřela Slovinská republika své první mimopražské zastoupení, když v Brně ustanovila honorární konzulku. Stala se jí podnikatelka Andrea Ungerová. Podle ní obchodní spolupráce Česka a Slovinska v posledních letech nabývá na rozměru.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Andrea Ungerová zřídila zastoupení pro Slovinskou republiku v brněnské Vídeňské ulici

Článek

Honorární konzulát, který byl zřízen ve Vídeňské ulici a má působnost pro Jižní Moravu, Olomoucký kraj a kraj Vysočina, zahájil činnost tento týden.

„Česká republika je jedenáctým největším obchodním partnerem Slovinska a v posledních létech se obchodní spolupráce mezi oběma zeměmi neustále zvyšuje. V roce 2019 to bylo 1,6 miliard EUR v obchodu se zbožím a hodnota obchodu se službami dosáhla 336 milionů EUR,” řekla Právu Ungrová.

Slovinci jsou oportunistické svině, tweetoval po fotbale rozčilený Vondra. Teď se omluvil

Evropa

Zřízení úřadu považuje za důležité zejména kvůli tomu, že mají Slovinci k Brnu blízko geograficky, což podle ní sami říkají, ale i proto, že v Brně sídlí řada pro vzájemnou spolupráci významných institucí.

„Město je rovněž vysokoškolským centrem, kde působí i slovinský lektorát,“ řekla Právu Andrea Ungerová, která je jedním z předních dlouhodobých členů regionální hospodářské komory.

Sídlo konzulátu si honorární konzulka, což je čestná funkce, zřídila ve společnosti Hošek Motors, kde působí jako výkonná ředitelka.

Ředitel odboru kultury Správy Pražského hradu Václav Beránek: Do Lublaně půjčujeme největší jména

Kultura

„Současná doba samozřejmě příliš obchodní či jiné spolupráci nepřeje, ale věřím, že i toto obtížné období pomine. Už nyní zjišťujeme s moravskými podnikateli možný termín kulatého stolu, kde bychom si vytyčili cíle pro rozvoj či zcela nové vzájemné podnikatelské aktivity mezi oběma zeměmi. Na tento post jsem se dlouho připravovala, takže mohu odpovědně říct, že zájemců o tento rozvoj je skutečně dost,“ dodala Ungerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám