Sleva na software ProGEO

HACKATHON

Whiteboard – budoucí formát pro sdílené mapy na webu. Výzva #5 Covid-19 INSPIRE hackathonu

covid19-inspire-hackathon-2020-challenge-5-map-whiteboard

Pátou výzvou v rámci probíhajícího Covid-19 INSPIRE hackathonu je oveření technologického konceptu tzv. mapové tabule (map whiteboard) v různých prostředích a s různými skupinami uživatelů.

Mentory této výzvy jsou Karel Charvát, Runar Bergheim a Raitis Berzins.

V předchozích téměř 25 letech vývoje map na webu bylo velké úsilí věnováno sdílení dat, publikování map a decentralizovanému sběru dat pomocí aplikací pro mapování v terénu a aplikací pro tvorbu obsahu od jednotlivých uživatelů – to jednotlivým uživatelům dává příležitost přispívat ke stále rostoucím centralizovaným, ale zároveň sdíleným informačním zdrojům.

Protokoly pro webové mapy jsou do značné míry tzv. RESTful, s několika vylepšeními například pro ověření uživatelů. Díky běžné dostupnosti technologií jako je WebSockets, které umožňují trvalé připojení mezi servery a klienty, tak existuje potenciál pro spolupráci v reálném čase při tvorbě map a prostorových dat.

Předpokladem pro spolupráci v reálném čase je ovšem formát, který umožňuje reprezentaci, ukládání a přenos map a mapových dat. Od chvíle, kdy byl vytvořen protokol Web Map Context, se málo změnilo, pokud jde o standardizaci formátů pro výměnu map.

Pracovní název snahy autorů této výzvy je „Mapová tabule“ (Map whiteboard). Má sloužit pro přenos a ukládání dat. Formát je založený na JSON formátu „Map compositions“, vycházející z ranných prací na Web Map Context documents, ovšem s přidáním dalších funkcí.

S navrhovanou technologií Map whiteboard chtějí autoři podporovat řadu běžných případů použití pro „mapy“, které se ukázaly jako mimořádně odolné navzdory mnoha a významným vylepšením, která byla v mapové technologii provedena.

Registrace na webinář k výzvě #5

/* ]]> */