Plošné testování začne na Uherskohradišťsku do dvou týdnů. Chystá se i Slovensko

V Indii přibylo za jediný den 94 372 nových případů nákazy koronavirem

Plošné testování na koronavirus by mělo začít nejpozději do dvou týdnů

Plošné testování zhruba šesti milionů Čechů na koronavirus by mělo začít nejpozději do dvou týdnů. První lokalitou by mělo být Uherskohradišťsko. Oslovení praktičtí lékaři ale pro akci nemají příliš velké pochopení. Testování navíc má být dobrovolné.

Vše začalo videokomentářem ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) na Twitteru. V příspěvku uvedl, že plošné testování občanů na COVID-19 začne v lokalitě Uherského Hradiště, která má za poslední týden nejvíce nakažených. Konkrétně 697 případů nákazy na 100 tisíc obyvatel.

Vůči tomu se ale postavil starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS). Vadilo mu, že se o tak zásadní věci dozvídá prostřednictvím sociální sítě. Zvlášť když prý praktici nejsou na testování připraveni. Ministr podle něj nemá z občanů dělat pokusné králíky.

Po výzvě uherskohradišťského starosty, aby mu ministr Prymula zavolal, se oba domluvili na přímé komunikaci. „Situaci jsme si vysvětlili. Pan ministr se omluvil za komunikaci prostřednictvím Twitteru a dohodli jsme se, že si informace budeme sdělovat napřímo a detailně, takže v tuto chvíli se nějaký plán chystá,“ uvedl poté Blaha.

Lékaři by možná testovali i o víkendech

Na informace o plošném testování čekají i praktici v kraji. Chtějí vědět hlavně to, co pro ně bude nová povinnost znamenat. Ve hře je i návrh, že by lékaři testovali o víkendech. „Já si myslím, že v pracovní době to určitě zvládnutelné není. A přes soboty, neděle má každý své povinnosti jinde, takže si nemyslím, že by to praktičtí lékaři byli ochotní dělat,“ komentovala tuto možnost praktická lékařka Alena Maděrová.

O nereálnosti testování je přesvědčen i praktický lékař Lubomír Nečas. „Plošné testování by znamenalo, že ordinací lékaře musí projít minimálně 100 až 150 pacientů každý den. Při běžné praxi je to naprosto nereálné,“ uvedl Nečas. Testování na Uherskohradišťsku by mohlo začít nejdříve za týden.

Ministerstvo zdravotnictví chce plošně otestovat během tří dnů pět až šest milionů lidí. Testování ale nebude povinné.

Celoplošné testování se na Slovensku spustí o víkendu

Slovensko celoplošné testování všech obyvatel spustí. Zatím se neví, jestli bude povinné, nebo dobrovolné. Premiér Igor Matovič ale prohlásil, že pokud se testování nepovede, rezignuje na svou funkci. Celou akci už teď provází řada nejasností. Testovat se začne na Slovensku už tento víkend. A to v nejpostiženějších oblastech země.

Tamní vláda objednala 13 milionů antigenních testů. Ty ovšem nejsou tak přesné jako PCR testy. Jejich úspěšnost je zhruba 30 procent. Nicméně výsledek mají lékaři do 20 minut.

Bratislava oznámila, že jde o největší akci svého druhu v celé historii Slovenska. Zároveň ale řeší jeden zásadní problém. „Pokud by byly testy povinné, tak ten, kdo by nepřišel, by třeba mohl přijít o výhody, jako jsou sociální dávky,“ sdělil Matovič.

S testováním má pomáhat armáda. Nicméně Matovič o plánu neinformoval vrchní velitelku a prezidentku Zuzanu Čaputovou. Ta se o celoplošném testování dozvěděla z médií. Matovič proto narychlo svolal bezpečnostní radu státu.

Slovenská média píší také o tom, že 13 milionů testů za více než 157 milionů korun objednala vláda bez výběrového řízení. Navíc u firmy, která figuruje v seznamu dlužníků Sociální pojišťovny. Obchod už zkoumá slovenský Úřad pro veřejné zakázky.

Tagy: