Soběstačný rekreační dům s vodou z pramene: Věřili byste, že to byla stáj?

20. 10. 2020
Diskuze (0)
Sdílet

Kvalitně řešené rekonstrukce historických budov jsou stále vzácnější. Tato zajímavá renovace pochází ze Švýcarska.

Původní historický objekt z kamene se nachází v nejmenší obci Švýcarska – Corippo. Úkolem studia Rafael Schmid Architekten bylo obnovit a revitalizovat stodolu původně určenou k ustájení zvířat a proměnit ji v útulný a plně udržitelný rekreační dům. Uvěřili byste, že stavba byla postavena v roce 1850?

Renovace stáje ve Švýcarsku

foto Rafael Schmid

S prostorem opatrně

Když mluvíme o proměně hospodářských budov v rekreační nebo víkendové domy, obvykle hovoříme i o velkých prostorech, se kterými se dá pěkně si pohrát. Tato stodola je opakem. Je nevelká, se stísněnými prostory, obzvlášť v podkroví. Od začátku rekonstrukce bylo jasné, že architekt musí uvažovat nad každým čtverečním centimetrem.

Renovace stáje ve Švýcarsku

foto Rafael Schmid

Schodiště s dvojitou rolí

Kvůli potřebě ušetřit prostor vznikala šikovná praktická řešení. Za velmi úsporný detail lze považovat skříňky a úložné prostory umístěné pod schody. Tím, že je schodiště vytvořeno ze dvou částí, je posunuto úplně na kraj interiéru, zbytek prostoru zůstává otevřený, zbytečně nečleněný.

Renovace stáje ve Švýcarsku

foto Rafael Schmid

Téměř všechno ze světlého dřeva

Celý interiér okouzlí jednoduchou paletou materiálů a barev. Všechny povrchové úpravy jsou vytvořeny z dřevěných panelů ve světlé barvě. Příjemný a čistý interiér výrazně kontrastuje s drsným kamenným exteriérem budovy. Ze stejného dřeva je nejen podlaha, kuchyňská linka a schodiště, ale i jídelní kout s lavicí a stolem.

V podkroví najdete jednoduchou ložnici, opět plnou dřeva, s malým okénkem pod střechou. Dřevěnými panely je obložen i strop. Koupelnu s bílými obkladačkami a geometrickou šedo-modrou dlažbou prosvětlují skleněné dveře soukromé zahrady. Ani zde nechybí dřevo.

foto Rafael Schmid

Energeticky soběstačný, vodu čerpá z pramene

Za zmínku stojí fakt, že dům je energeticky soběstačný. Elektřinu si vyrábí díky solárním panelům a vodu čerpá přímo ze sladkovodního pramene, který teče u něj. Výsledná rekonstrukce původní stáje podporuje moderní životní styl na odlehlém místě a zároveň intenzivně spolupracuje s okolní přírodou.

Renovace stáje ve Švýcarsku

foto Rafael Schmid

Renovace stáje ve Švýcarsku

architektonický ateliér: Rafael Schmid Architekten

designérský tým: Rafael Schmid / Michael Schmid

lokalita: Corippo, Švýcarsko

plocha: 68 m2

realizace: 2019

Sabína Zavarská
foto: Rafael Schmid

Kategorie: Rekonstrukce domu
Tagy: historické domy kamenné domy rekonstrukce starého domu
Sdílejte článek

Diskuze