Hlavní obsah

Sexsymboly od 30. let dodnes

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Každá doba má své hvězdy, celebrity, které jsou obdivované a opěvované. A tyhle dámy bývaly ve své době těmi pravými sexsymboly. Podívejte se, jak se ideál krásy měnil, co bylo sexy dřív a co teď. Nebo je to vlastně pořád stejné?

Článek

Kdo byl sexsymbolem 30. let a po kterých slavných ženách snili muži třeba v devadesátkách? Podívejte se na náš malý historický průřez, jak se měnil ideál krásy, co bylo sexy v minulém století a co dnes.

30. léta a Marlene Dietrich (†90)

Třicátá léta minulého století se nesla v duchu dvou slavných jmen – Grety Garbo (†84) a Marlene Dietrich. Německá herečka však měla výhodu v tom, že uměla i zpívat. Proto se její kariéra naplno rozjela až v 30. letech s koncem němého filmu. Úspěch slavila ve filmu Modrý anděl v roce 1930 a za tuto roli tehdy dostala 5000 dolarů. V tom samém roce zazářila ve snímku Maroko, kde si za svůj výkon vysloužila nominaci na Oscara.

Foto: Profimedia.cz

Marlene Dietrich byla ve své době skutečně gigantickou hvězdouFoto: Profimedia.cz

40. léta a Jane Russell (†89)

Kráska s hodně bujným dekoltem debutovala ve filmu Zločinec, který je příběhem Billy Kida. Právě její hříšně sexy poprsí významně zkomplikovalo uvedení snímku do kin. Byl totiž natočen v roce 1941, kdy vládla cenzura. Záběry na hereččin dekolt byly na tehdejší dobu přeci jen moc. Trvalo celých pět let, než ho cenzoři povolili.

Foto: Profimedia.cz

Jane Russell byla původně modelka, ale prosadila se i u filmuFoto: Profimedia.cz

50. léta a Marilyn Monroe (†36)

Když se řekne sexsymbol padesátých let, nikdo ani na vteřinu nezaváhá. Ano, nikdo si tohle označení asi nezaslouží víc než Marilyn Monroe. Neobtěžuj se klepáním (1952), Páni mají radši blondýnky (1953), Slaměný vdovec (1955) či Někdo to rád horké (1959), to je jen malý výčet filmů, v nichž zazářila. Ale nejsou to jen filmy, rudá rtěnka, slavná scéna v bílých šatech nad větrákem či milostná aférka s prezidentem USA Johnem F. Kennedym (†46), ale bohužel také závislost na uklidňujících lécích a předčasná smrt, která je dodnes tématem konspiračních teorií.

Foto: Profimedia.cz

Tahle blondýna uhranula světFoto: Profimedia.cz

60. léta a Elizabeth Taylor (†79)

Šedesátá léta byla na sexy herečky bohatá, u nás muži šíleli z Olgy Schoberové (77), která zářila například ve filmu Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964) a stala se první Češkou, která se dostala do Playboye. Velkou hvězdou byla i Bond Girl Ursula Andress (84), ale pokud má zaznít jen jedno jméno, rozhodně to je Elizabeth Taylor. Velmi sexy byla ve velkofilmu Kleopatra (1963) či Zkrocení zlé ženy (1967).

Foto: Profimedia.cz

Její pohled nechal klidným jen málokohoFoto: Profimedia.cz

70. léta a Claudia Cardinale (82)

V sedmdesátých letech zněla jména jako Sophia Loren (86), Brigitte Bardot  (86) nebo Gina Lollobrigida (93) a jsou synonymem sexappealu dodnes. A rozhodně k nim patří i Claudia Cardinale. Nádherná žena, která filmaře zaskočila nejen svou krásou, ale i drsnějším chraplavým hlasem, který se jim k jejímu vzhledu příliš nehodil. I proto byla velmi dlouho dabovaná. Promluvit ji svým hlasem nechal poprvé režisér Federico Fellini (†73) ve filmu Osm a půl v roce 1963.

Foto: Profimedia.cz

Útlý pas, bujný dekolt, dlouhé tmavé vlasy a temný pohled. To je Claudia CardinaleFoto: Profimedia.cz

80. léta a Kim Basinger (66)

U nás frčel Discopříběh, svět ale šílel z jiného snímku. Tím byl erotikou napěchovaný film 9 a ½ týdne (1986), kde si hlavní roli střihl Mickey Rourke (68) a Kim Basinger. Její nahé a milostné scény se staly doslova legendární a není vůbec divu, že se stala sexsymbolem osmdesátek. Že je to opravdu kus sexy ženy potvrdila třeba i ve snímku Krásná mimozemšťanka (1988) nebo v Batmanovi (1989).

Foto: Profimedia.cz

Legendární film 9 a 1/2 týdne je erotikou nabitý. A hlavní roli v něm získala právě Kim BasingerFoto: Profimedia.cz

90. léta a Sharon Stone (62)

Tak jako pro Kim Basinger byl přelomový film 9 a ½ týdne, pro Sharon Stone to byl snímek Základní instinkt (1992). Kdo by neznal slavnou „bezkalhotkovou scénu“. Proslavila se nejen svými filmy a veřejným přiznáním k bisexualitě, ale i svým širokým srdcem. Herečka adoptovala tři děti a také opuštěnou ženu jako jejich babičku.

Foto: Profimedia.cz

Žhavé milostné scény a Základní instinkt udělaly ze Sharon Stone hvězduFoto: Profimedia.cz

21. století a Angelina Jolie (45)

Současnost má samozřejmě mnoho sexsymbolů, super krásnými modelkami počínaje, herečkami a zpěvačkami konče. Pravda ale je, že jedno jméno tak nějak vyčnívá a může za to film Lara Croft – Tomb Raider z roku 2001. Ženská krása v podaní Angeliny Jolie dostala úplně jiný rozměr – žádná ustrašená kráska, co potřebuje ochranu, ale zatraceně sexy akční hrdinka, která se o sebe umí postarat. A její od přírody plné rty a ženské křivky si obdiv rozhodně zaslouží.

Foto: Profimedia.cz

Sexsymbol 21. století? Rozhodně Angelina JolieFoto: Profimedia.cz

Tak to bychom měli dámy. Ale co pánové? Tohle je Osm vyvolených aneb Playboyové minulého století.

Reklama

Načítám