VIDEOROZHOVOR | Matěj Ruppert: S Monkey Business je to jako s mafií, z ní taky nikdy úplně neodejdeš

Vydáno 14.10.2020 | autor: Jarda Hudec

Dvacet let působení Monkey Business na naší scéně očima zpěváka Matěje Rupperta. Jak se s kapelou dostali ke spolupráci s muzikanty světového formátu? Kdo jej hudebně nejvíc ovlivnil? Jaké pocity zažívá před a po koncertě, jak to funguje uvnitř kapely a proč Tonyu Graves nahradila Tereza Černochová? O bizarním setkání s Chrisem Cornellem, o popularitě v Argentině, proč po koncertě nerad jezdí domů a o klíčových momentech kariéry jsme si povídali v Matějově oblíbeném podniku Radost FX. Na pomoc jsme si vzali starší čísla Rock Reportu, respektive Reportu.

VIDEOROZHOVOR | Matěj Ruppert: S Monkey Business je to jako s mafií, z ní taky nikdy úplně neodejdeš VIDEOROZHOVOR | Matěj Ruppert: S Monkey Business je to jako s mafií, z ní taky nikdy úplně neodejdeš

Dvě dekády v životě jedné kapely, to už je nějaký zápis do historie, zvlášť pokud byly tak intenzivní, jako je tomu v případě Monkey Business. Devět studiových alb a desáté na cestě, pravidelně pestřené účastí person globálního významu, nespočet koncertů včetně pozoruhodných zahraničních štací, slušná sbírka cen Anděl či Žebřík i jiné úspěchy - a to vše v semknuté sestavě, která od roku 2000 doznala jen jedné, byť významné změny.

Příběh českého hitu: Monkey Business - Piece Of My Life

“Před dvaceti lety se mi naprosto změnil život,” vzpomíná Matěj Ruppert. “Nikdy by mě třeba nenapadlo, že budu mít telefon na zpěváka Deep Purple, který mě bude nazývat bratrem.”

Matěj Ruppert: Kmotrem Monkey Business je Fred Wesley, našimi bratry jsou Glenn Hughes a Ashley Slater

V kapele panuje léty prověřené přátelství, které prý nenarušil ani odchod “Královny Monkey Business” Tonyi Graves, a to po dlouhých šestnácti letech.

“Asi to zní úplně trapně, ale faktem je, že my jsme se asi ještě nikdy nepohádali. Téměř po každým koncertě zavíráme klub, sedíme v šatně, vyprávíme si něco, řešíme, posloucháme muziku a hrozně rádi spolu popíjíme."

Matěj Ruppert: V argentinské televizi jsem se dozvěděl, že jsme nejslavnější kapela střední Evropy

Poslední třetina našeho povídání se týká místa konání, kde se rozhovor natáčel – legendárního pražského klubu Radost FX i neméně proslulé restaurace a music shopu, kde bylo dle zpěvákových slov “taky trochu zaseto jadérko Monkey Business”.

LIVE: Monkey Business oslavili dvacáté výročí ve velkém stylu a se vší parádou

Hlavně jsme se však bavili o desáté studiovce Monkey Business nesoucí název Freedom On Sale – Svoboda ve výprodeji. “Roman Holý natočil nejlepší písničky svýho života, o tom jsem přesvědčenej,” rozplývá se Matěj.  Jednou z nich je už koncertně prezentovaná píseň Do It! (If You Don’t Have Any Children) / Udělej to, pokud nemáš děti, která je prý tak trochu návodem na atentát. „Mnozí z nás si někdy po pár pivečkách říkaj: Ty vole, já bych ho nejradši zabil…,“ dodává s nadsázkou a humorem sobě vlastním host našeho rozhovoru, který v samotném závěru neopomene poděkovat našemu magazínu za dlouholetou podporu.


Matěj Ruppert: Nová deska? Představ si nejlepší hudbu tvýho života a ještě to vynásob deseti

Témata: Monkey Business, Matěj Ruppert, Roman Holý, Tonya Graves, Tereza Černochová, Fred Wesley, Glenn Hughes, Ashley Slater, Hiram Bullock, Zeta Bosio, Radost FX

Rozhovor Jarda Hudec, video Tadeáš Felkel, foto v článku a videu Roman Černý, Tomáš Martinek, Jan Janda, Jarda Hudec, Radim Hromádko, Lukáš Knoll, Universal Music, archiv

zavřít