Zapomenuté české kapely 1. | Solomon Bob

Vydáno 18.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. A v první epizodě míří na sever.

Zapomenuté české kapely 1. | Solomon Bob Zapomenuté české kapely 1. | Solomon Bob

Nikdy nezapomenu, jak jsem na kapelu Solomon Bob narazil někdy začátkem 90. let v pražském Rock Café. Její vystoupení bylo naprosto strhující - a předělávka Dylanovy Knockin’ On Heaven’s Door vážně parádní. Brzy jsem zjistil, že doma v Liberci to je naprosto kultovní parta, na kterou pravidelně chodí nepředstavitelné davy lidí.

Mimo svůj domovský region se ale bůhvíproč nikdy moc neprosadila. Frontman Martin Červinka byl přitom na pódiu velmi charismatický, což ostatně potvrdil i v dresu skupiny Garáž, do níž ho přizval kapelník Ivo Pospíšil poté, co ho jeho dosavadní spoluhráči opustili a přejmenovali se na Tony Ducháček & Garage.

Zapomenuté české kapely 2. | Dunivá Kateřina

Po Solomonu Bobovi zbylo jediné oficiální studiové album Něco ti dám z roku 1996, nějaké živáky a demáče. V lednu 1998 vystoupila kapela naposledy. Martin Červinka pak „posmrtně“ znovu natočil některé písničky Solomona Boba v doprovodu slovenských muzikantů v roce 2002, tato povedená nahrávka ale nikdy nevyšla. A pokud mi něco neuniklo, tak jediné vzpomínkové vystoupení proběhlo v listopadu 2012.

Text: Petr Korál
Témata: Zapomenuté české kapely, Solomon Bob,  Ivo Pospíšil, Garáž, Tony Ducháček & Garage

zavřít