Zapomenuté české kapely 2. | Dunivá Kateřina

Vydáno 18.10.2020 | autor: Petr Korál

Hudební publicista Petr Korál se věnuje české kytarové scéně bezmála čtyři dekády, po celou tu dobu s nadšením oddaného fanouška i pečlivostí archiváře. V době kulturní hibernace sám sobě uložil výzvu - každý den připomene jednu spíše zapomenutou, přesto ale výjimečnou českou kapelu. Seriál Zapomenuté české kapely tak představuje unikátní sondu do pestrosti tuzemského rocku, bigbítu a alternativy. Druhý díl patří Dunivé Kateřině.

Zapomenuté české kapely 2. | Dunivá Kateřina Zapomenuté české kapely 2. | Dunivá Kateřina

Máte rádi spíše křehčí, skrz naskrz emocemi a podmanivými melodiemi přetékající kytarovou indie hudbu? Takovou, jakou hráli například Cocteau Twins? Právě ti byli největší inspirací pražské skupiny Dunivá Kateřina, která paradoxně nebyla moc dunivá.

Zapomenuté české kapely 1. | Solomon Bob

V letech 1991 až 1994 natočila asi tucet skladeb, které pak byly již „posmrtně“ v roce 2002 vyčištěny, zremasterovány a vydány aspoň pro nejbližší okruh známých. Super je, že jsou dnes k mání na Soundcloudu, protože pro písně jako Korintským 13, … a budu ti lhát! nebo Každý jednou překročí svůj stín, mám dodnes slabost.

Text: Petr Korál
Témata: Zapomenuté české kapely, Dunivá Kateřina, Cocteau Twins

zavřít