Zemřel Gordon Haskell, proslavila ho skladba How Wonderful You Are a působení v King Crimson

Vydáno 19.10.2020 | autor: Andrea Štipčáková

Ve čtyřiasedmdesáti letech zemřel Gordon Haskell. Jako zpěvák a basista se podílel na druhém a třetím albu kapely King Crimson, jejíž deska In the Court of the Crimson King je vnímána jako jeden z milníků vývoje progresivního rocku. Známý byl také pro svou skladbu How Wonderful You Are.

Zemřel Gordon Haskell, proslavila ho skladba How Wonderful You Are a působení v King Crimson Zemřel Gordon Haskell, proslavila ho skladba How Wonderful You Are a působení v King Crimson

„S obrovským zármutkem oznamujeme, že zemřel Gordon, skvělý muzikant a nádherný člověk. Všem nám bude moc chybět,“ oznámili správci muzikantovy facebookové stránky.

Smrt si říká rock'n'roll: Příběhy zesnulých hvězd

Gordon Haskell se proslavil především působením ve skupině King Crimson, v níž hrál v sedmdesátých letech minulého století. Poprvé se objevil na jejím druhém albu, když její bývalý zpěvák Greg Lake odmítl nazpívat píseň Cadence and Cascade. Slovo dalo slovo a Haskell s kapelou v prosinci 1970 nahrál i její třetí desku Lizard. Ještě před jejím vydáním však formaci opustil.

King Crimson odešel kvůli odlišným hudebním preferencím. O tom, že se v kapele necítil nejlépe, hovoří i status na jeho oficiálních stránkách. „Tahle část jeho dlouhé kariéry nepatřila k těm nejšťastnějším. Ale v historii Crimson patří právě In The Wake Of Poseidon a Lizard, na kterých se podílel, k těm nejobdivovanějším.“

V osmdesátých letech se Haskell, částečně i kvůli dluhům, odstěhoval do Dánska, kde hrával po barech a hospodách. Po svém návratu do Anglie vystupoval jako sólový zpěvák, nejvíce jej v roce 2001 proslavila skladba How Wonderful You Are. Hudbě se věnoval až do své smrti. Na začátku letošního roku vydal své poslední album The Cat Who´s Got The Cream.

Text: Andrea Štipčáková
Témata: Gordon Haskell, King Crimson, Greg Lake, How Wonderful You Are

zavřít