QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Roušky povinně nasadíme od středy i venku. Jaké jsou výjimky?

20.10.2020 7:32

Po pondělním jednání vlády oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula další omezení, které začne platit od středy 21. října. Jedná se o povinnost nosti roušku i venku.

b

Po jednání vlády jsou přijata tato opatření: "Nově platí povinnost nosit roušku na veřejně přístupných místech v zastavěném území obce. Neplatí, pokud jste od ostatních lidí dál než dva metry, pokud sportujete nebo jste se členy Vaší rodiny," napsal na svůj twitter ministr zdravotnictví Roman Prymula. Taky pokud v autě cestují lidé z více domácností, jsou i pro ně roušky povinné.

Je to opatření, které nezasáhne ekonomiku. "Ještě nemáme údaje o tom, že by opatření nezabírala, ale je tu poměrně velká pozitivita testů. Chceme zabezpečit, aby křivka byla oploštěna, jsou to doplňková opatření,“ uvedl ministr Prymula.

Koronaviru se daří v chladnějším počasí, proto, stejně jako na jaře, ministr doufá, že se sníží i výskyt jiných respiračních chorob. "Roušky venku mají význam. Čím je chladnější počasí, tím víc počty nakažených narůstají,“ zdůvodnil Roman Prymula.

"Základní opatření by měla platit minimálně 14 dnů, abychom věděli, že mají nějaký dopad. Za základní opatření považuji uzavření škol a restaurací, sportu a kultury a omezení shromažďování na šest osob. Školy jsou i pro žáky 1. stupně základních škol zavřené do 2. listopadu, další opatření platí do konce nouzového stavu, který je prozatím do 3. listopadu," uvedl Roman Prymula.

Foto: ilustrační QAP.cz Milan Janoch

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24