Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Tohle jsou budoucí evropské královny: Norská princezna Ingrid je holka jako lusk

Tohle jsou budoucí evropské královny: Norská princezna Ingrid je holka jako lusk
Zdroj: Archiv eXtra
+ Dalších 15 fotografií
Královny
Když se řekne královna, každý si jistě vybaví britskou panovnici Alžbětu II. V Evropě jsou však i další monarchie, na jejichž trůny časem usednou slečny, paní či ctihodné dámy. Pojďme se podívat, které to jsou.

Švédsko

Korunní princezna Victoria Švédská, vévodkyně z Västergötlandu (43)

Princezna Victoria se narodila v roce 1977, nárok na trůn má od 1. ledna 1980, kdy přestal být upřednostňován mužský potomek. Victoria je velmi vzdělaná, kromě Švédska studovala i ve Francii a Spojených státech. Absolvovala též povinnou vojenskou službu a program pro diplomaty. Má dvě děti, dceru a syna. Bude teprve třetí královnou v historii Švédska.

Na trůnu vystřídá svého otce Karla XVI. Gustava (74). Její nástupkyní bude její dcera Estelle (8).

Princezna Estelle Švédská, vévodkyně z Östergötlandu (8)

Princezna se narodila 23. února 2012, má tedy nejspíš ještě dost času, než usedne na trůn. Je přímou nástupkyní své matky a první Švédkou, která se narodila s právem zdědit korunu. Princezna má ještě mladšího brášku Oscara (4). V galerii se podívejte, jak to malé princezně již dnes sluší.

Španělsko

Princezna Leonor, kněžna asturská (14)

Princezna Leonor je jakožto nejstarší dcera krále Filipa VI. Španělského a královny Letizie předpokládanou dědičkou španělského trůnu. Bude první vládnoucí královnou od dob Isabelly II., která vládla 1833-1868, a třetí vládnoucí královnou španělského království vůbec. Druhá v pořadí je její sestra Infantka Sofie (13).

Norsko

Princezna Ingrid Alexandra Norská (16)

Je starší dcerou korunního prince Haakona (47) a korunní princezny Mette-Marit (47). V pořadí na trůn je druhá, také by byla teprve druhou španělskou královnou v historii. Norským králem je její dědeček Harald V. (83), po němž na trůn nastoupí jeho syn princ Haakon. V roce 1990 Norsko uzákonilo rovnou primogenituru, což znamená, že nástupníkem na trůn je vždy nejstarší dítě bez ohledu na pohlaví. Princezna Ingrid Alexandra má tedy přednost před svým mladším bratrem Sverrem Magnusem (14).

Nizozemí

Princezna Catharina-Amalia Nizozemská, princezna oranžská (16)

Je nejstarší ze tří dcer krále Viléma Alexandra Nizozemského (53) a královny Máximy Nizozemské (49). Právoplatnou dědičkou trůnu se stala v devíti letech po abdikaci královny Beatrix a nástupu jejího otce na trůn v roce (2013). Princezna Catharina-Amalia má dvě mladší sestry, princeznu Alexii (15) a princeznu Ariane (13). Její otec, král Vilém Alexandr, jí kdysi poradil, aby objevovala svět a užívala si na večírcích, festivalech a podobně. Ale musí prý znát své meze a hlavně se to nesmí dostat na veřejnost.

Belgie

Princezna Elisabeth Belgická, vévodkyně brabantská (18)

Právoplatnou dědičkou trůnu se stala v roce 2013 po abdikaci jejího dědečka krále Alberta II. Je nejstarší dcerou krále Filipa Belgického a královny Mathildy. Má tři mladší sourozence: prince Gabriela (17), prince Emmanuela (15) a princeznu Eléonore (12). Pokud se stane královnou, vzhledem k rovné primogenituře bude první vládnoucí belgickou královnou vůbec.

Ve velké fotogalerii najdete všechny budoucí evropské královny.

Filip Turek se tvrdě opřel do Fialy: ODS zradila svoje voliče a on je toho absolutní příklad

Související články

Další články

Nejnovější kauzy