20. října 2020 • 11:20

Berbr a spol. obviněni i z tunelování: seminář za 850 tisíc, který nebyl

Autor: rou, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejen ovlivňování zápasů v režii uplacených rozhodčích či trestání nepohodlných klubů... Roman Berbr a jeho společníci jedou podle policejního obvinění, které má k dispozici server lidovky.cz, i ve zpronevěře. Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zdokumentovali třeba „tunel“ za fiktivní seminář, za nějž Plzeňský krajský fotbalový svaz (jemuž šéfoval právě Berbr) zaplatil 850 tisíc korun.



Podle policie Roman Berbr, v té době místopředseda FAČR a předseda plzeňského kraje, v únoru obvolával své parťáky a domlouval se na vytvoření fiktivních faktur. Toho se měl chopit rozhodčí Tomáš Grimm - ten podle obvinění, jež popsaly lidovky.cz, jako podílník firmy 100čes Group vystavil tři faktury za celkem 850 tisíc korun za seminář mládežnických trenérů.

Roman Rogoz, sportovní šéf druholigového Vyšehradu a podle vyšetřovatelů jedna z hlav organizované skupiny, ale nebyl spokojený s tím, jak jsou náklady odůvodněné, a chtěl, ať je Grimm rozepíše podrobněji.

„Takto upravenou fakturu zaslal v příloze Tomáš Grimm e-mailem téhož dne Michalu Káníkovi. V textu faktury byla doplněna cena za stravování a ubytování pro 38 lidí, pronájem sálu, videotechniku a lektory. Jako odběratel uvedených služeb a zboží byl na fakturách uveden Plzeňský krajský fotbalový svaz,“ citují lidovky.cz z textu obvinění.

Už spokojený Rogoz předal faktury Berbrovi, který prý chtěl ještě upravit nějaké maličkosti, ale slíbil je proplatit. To se také na začátku března stalo. A to i přesto, že Berbr podle policie dobře věděl, že žádný podobný seminář se nikdy nekonal. Hned 16. března pak přišla „výplata“...

Legendy o Berbrově kauze: Mafiánské praktiky! Asi si přijdu pro pokutu, řekl Baroš
Video se připravuje ...

„Takto získané neoprávněné finanční prostředky si uvedená skupina přesně nezjištěným poměrem rozdělila, kdy Roman Berbr dne 16. března v 11.14 na čerpací stanici MOL u Hořovic osobně převzal od Romana Rogoze část takto nelegálně získaných finančních prostředků v přesně nezjištěné výši,“ popsali vyšetřovatelé z NCOZ.

Inkriminovaná čtveřice byla po páteční razii zadržena a na všechny byla uvalena vazba, aby nemohli ovlivňovat svědky. Berbr i Rogoz vinu odmítají.

iSport podcast: Očistí se FAČR po Berbrově rezignaci? Měl by Malík odstoupit?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
7

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud