Dlouhověkost je něco, po čem většina lidí touží. Existuje několik cest, jak jí dosáhnout

Fotografie: Freepik

Pokud i mezi vaše sny a plány patří dlouhověkost a chcete vědět, co vše byste měli udělat, abyste jí dosáhli, přečtěte si pozorně tento článek. Nevychází jen z teorií, ale i z životních příběhů, zvyků a zkušeností lidí, kteří se v pozoruhodné fyzické i psychické kondice dožili vysokého věku 100 a více let. Vědci tyto osoby se zájmem zkoumali a sestavili pro všechny zájemce základní pravidla pro to, jak i jejich život zkvalitnit a prodloužit.

Pravidelný tělesný pohyb

Alfou a omegou zdravého životního stylu je pravidelný tělesný pohyb. Vědci zjistili, že pokud je pohyb pravidelnou součástí vašeho života, máte pevnější kosterní systém, rozvinutou svalovou hmotu, a navíc se vám celkově zlepšuje nálada a pohled na svět. Máte tak základní fyzické i psychické předpoklady pro dlouhý a naplněný život.

Nezapomeňte na to, že cvičení není nutno provozovat pouze ve fitness centrech, ale cvičit můžete také doma nebo venku. Důležité je také pravidelně chodit nebo podle možností i běhat, a to nejlépe venku, na čerstvém vzduchu.

Fotografie: Freepik

Snídaně jako základ

Ne nadarmo se říká a potvrzují to také vědecké studie, že snídaně je naprosto kardinální pro celý následující den. Je to první jídlo, které přijímáte, a jeho složení je velice důležité pro to, jak budete během dne aktivní a funkční. Důležitou a pravidelnou součástí snídaně by měly být obiloviny, které obsahují hodně vlákniny. Ta poté pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi.

Vyvážená, zdravá strava

I zde panuje obecná shoda na tom, že strava by měla být vyvážená, pestrá a zdravá. Lékaři i odborníci na výživu důrazně doporučují omezit na minimum příjem soli, bílého cukru a také mouky a konzumovat spíše tmavé, ideálně bezlepkové pečivo.

Při tvorbě vašeho jídelníčku byste v žádném případně neměli zapomínat na čerstvou zeleninu a ovoce, zdravější druhy masa, tedy zejména drůbež a ryby, a také na obiloviny.

Fotografie: Pixabay

Umění zvládat stres

Z provedených vědeckých studií vyplývá, že lidé, kteří se dožili velmi vysokého věku, se v průběhu svého života naučili pracovat se stresem a snižovat jeho vliv na jejich psychické zdraví a rovnováhu. Je třeba být co nejvíce v klidu a uvědomit si, že většinu věcí, které stres způsobují, člověk nijak neovlivní a nemá tak cenu se jimi trápit.

Fotografie: Pixabay

K získání vyrovnanosti pomáhají také sociální kontakty s podobně naladěnými přáteli, sdílení koníčků, pobyt v přírodě a soustředění na hluboké a pravidelné dýchání.

Důchod neznamená nečinnost

Když nastane čas odejít do důchodu, uvědomte si, že tímto by neměl skončit váš aktivní život. Věnujte se i nadále svým koníčkům a najděte si nové, choďte často na dlouhé vycházky a pokud máte možnost, pracujte také na zahradě. Důležité je udržovat a rozvíjet jak fyzické, tak psychické schopnosti.

Zdravý spánek

Když se naučíte odpočívat a dostatečným spánkem vrátit mysli i tělu potřebnou energii, ta se vám zase z druhé strany vrátí. Uvědomte si, že kvalitní spánek může opravdu přispět k prodloužení vašeho života.

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]