Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Přispějte do knižní databáze
Přidat knihu Přidat autora

Nová série o miliardářském synkovi


Nová série o miliardářském synkovi
Recenze knihy: Muž, který stvořil sám sebe
Autor: Dan Slott, Valerio Schiti, Edgar Delgado
Originální název: Tony Stark: Iron Man, Vol. 1: Self-Made Man
Nakladatelství: CREW
Počet stran: 132
Ultimátní komiksový komplet, Nejmocnější hrdinové Marvelu, Avengers. Sérií, kde se vyskytl Iron man, je určitě mnohem více, ale vyšla v poslední době nějaká, která by byla odzbrojující a byla pouze o Tonym? Za sebe mohu říct, že takovou neznám. Když vyšel první díl nové série Tony Stark Iron man – Muž, který stvořil sám sebe, měla jsem velká očekávání. Byla naplněna? V překladu Štěpána Kopřivy vychází u Nakladatelství CREW.

Komiks obsahuje pět příběhů, které by se daly rozdělit do dvou skupin. Sešit 1–4 pracuje se standardními mechanismy superhrdinů. Nastane velký problém, akce střídá akci, objeví se někdo všemocný a problém vyřeší. Naopak pátý příběh hraje na jinou notu a dává nám příslib, že ty opravdu velké věci nás teprve čekají.

To, že je Tony velmi chytrý a bohatý, je známá věc. Ví to i on sám a dost často se podle toho chová. Na to jsme si už zvykli. Jestli vám někdy přišel jako namyšlený spratek, tak tady je to vystupňované do nebeských výšin. Děj se převážně odehrává v sídle jeho firmy. Kromě hlavní podstaty (přemoci a zachránit) se řeší i filozofičtější otázky o duši. Soužití robotů a lidí a etické otázky s nimi spojené. Dočkáme se i řady humorných narážek na filmy a současnost.

Ukázka knihy


Vidíte? Stark soustředí veškerou svou pozornost na jediné, přesně zaměřené místo na kůži té nestvůry. Vytváří slabé místo. Podobné tomu, co měl Šmak.

Šlak?

Šmak, ten drak z Hobita.

Tuto narážku neznám, stahuji Hobita od autora J. R. R. Tolkiena ve všech dostupných formátech.

Co? Teď?

Staženo.

Ano, je tu určitá podobnost se Šmakem. Kniha velmi příjemná… ...ale natáhnout ji do tří filmů příběhu příliš neprospělo.


Poslední příběh trochu vybočuje. Na scénu vstupuje Arno Stark a příběh má konečně nějakou hloubku.

Ukázka knihy


Kromě posledního příběhu se jedná o průměr. Postavy nikterak propracované. Spíše působí jako někdo, kdo má zabít čas a u koho se tedy nepotřebujeme zabývat jejich charakterizací. Barvy použité u ilustrace působí až přehnaně papouškovsky. Poslední příběh má v tomto opět výjimku a mám chvíli pocit, že se mi opět oči ustálily. Propojenost není, jen lehce v pozadí pokračují některé „problémy“ postav.

Za mě velké zklamání. Komiks, který patří do ranku „přečíst a dál“. Nic výjimečného, co by vám delší dobu uvízlo v paměti. Tony Stark je natolik významná postava, že si zasloužila něco lepšího, a já jen doufám, že to, co přinesl poslední sešit, bude pojítko pro další díl, který naváže na hlubší notu a klidnější barvy. Nedá se popřít, že si užijete zábavu díky všemožným narážkám a stránky vám rychle uplynou, ale čekala jsem mnohem víc. Nebýt Tonyho břitkého humoru a kouzla osobnosti, hodnocení by bylo horší.

Hodnocení autora recenze
50% 50% 50% 50% 50% 50% 50% 50% 50% 50%
V obchodech(264 - 312 Kč)



Komentáře

Další zajímavé recenze



Protiklady sa proste priťahujú
Recenze knihy Kolega z pekla

Velikost se měří srdcem
Recenze knihy Čarojas

Protože domov je místo v srdci
Recenze knihy Místo na světě

Přihlášení

nebo
Přes Facebook
Přes Google
Ztracené heslo?