Všichni víme, že zuby bychom si měli čistit alespoň dvakrát denně, ideálně po každém jídle. Většina pak také to, že je nutné používat mezizubní kartáčky. Jenže ať děláte, co děláte, občas se zápach z úst objeví. Stačí, když pijete více kávy nebo třeba kouříte. Stejně tak ale může jít o signál nějakých zdravotních obtíží. Pokud věnujete hygieně ústní dutiny náležitou pozornost, a přesto si všimnete, že váš dech zrovna nevoní, měli byste zpozornět. Takto se totiž mohou projevit i problémy s játry, ledvinami či třeba cukrovka. Proto určitě stojí za to navštívit lékaře.

Myslete na správné zažívání

Než se zděsíte nějaké choroby, zamyslete se nad tím, jestli je vaše tělo v pohodě. Již dávno bylo prokázáno, že stav střevního mikrobiomu – mikroorganismů žijících ve střevech – ovlivňuje tělo víc, než by nás napadlo. Bez dobrého zažívání se nedaří zhubnout, mysl není v dobré náladě, a ani dech nebude úplně voňavý. Takže kromě hygieny ústní dutiny, myslete i na tu stravovací. Takže jakkoli to bude znít možná trochu podivně, k odstranění zápachu z úst pomůže i bílý jogurt či další kysané mléčné výrobky, stejně jako dostatek vlákniny.

Vyhýbejte se velmi aromatickým potravinám. Po tlačence s cibulí nebo počesnekovaných topinkách vám prostě dech vonět nebude, ač budete jíst jogurt na kila. Pozor si dejte také na květák, zelí, a samozřejmě již zmíněnou kávu či silný černý čaj. O nutnosti odpustit si kouření či žvýkání tabáku je asi zbytečné mluvit. Zajímavé je to s kávou, pití kávy dechu neprospívá, ale pokud občas v ústech pár zrníček rozkousnete a chvíli je převalujete v ústech, dech naopak příjemně provoní.

Bylinky žvýkejte, vyrobte si ústní vodu

Někdy se stává, že přes veškerou snahu dech příliš nevonní. Proto je dobré mít po ruce některého z bylinkových pomocníků. Většinu z nich stačí jednoduše rozžvýkat, nebo lze z bylinek udělal výluh. Ten pak používejte k výplachům ústní dutiny a také ke kloktání. Poslední možností je vyrobit si tinkturu, tedy nechat vylouhovat bylinky v nějakém nearomatickém alkoholu. Hodí se líh, ale použít se dát také třeba vodka, případně gin. Tinkturu potom přelijte do malého mechanického rozprašovače, který můžete nosit pořád s sebou. Na rozdíl od výluhu nehrozí, že se vám po nějakém čase obsah lahvičky zkazí. Ale pozor, uvnitř obsažený alkohol se do těla vstřebává, takže se mu vyhněte při řízení, v práci apod.

Máta peprná (Mentha piperita)

Ve spojitosti s vonným dechem se jako první vybaví větrová vůně máty peprné. Ostatně najdeme ji také v mnoha komerčně prodávaných ústních vodách. Výhodou máty je, že její listy mají příjemnou chuť, takže pokud máte nějaké rostlinky třeba v truhlíku, můžete si kdykoli utrhnout pár lístků a rozžvýkat je. Kromě přímého účinku silic mentolu a menthonemu na dech, působí velmi pozitivně také na podporu trávení, posiluje játra a slinivku a pomáhá při žaludečních či střevních problémech. Cílí tak i na odstranění oněch skrytých důvodů zápachu z úst. Ale pozor, nepřehánějte to, přemíra může zapůsobit kontraproduktivně.

Miřík celer (Apium graveolens)

Obyčejný celer, který známe z kuchyně, je to ve skutečnosti léčivá rostlina. Celer je velmi bohatý na vitamíny řady B, a podobně jako máta, i on příznivě ovlivňuje trávení. Dokonce se uvádí, že přispívá k prevenci rakoviny žaludku a tračníku. I proto lékaři jeho konzumaci rozhodně doporučují. Pokud jde ale o vonný dech, bulva celeru příliš nepomůže. Výhodu mají ti, kteří si celer pěstují na záhonku. Potřeba jsou totiž hlavně jeho semínka, které rostlina vytvoří. Sušená semínka můžete mít skoro pořád u sebe, třeba v malé lahvičce a pár jich rozžvýkat, když potřebujete osvěžit dech. V semenech je obsažených látek opravdu hodně, buďte tedy s dávkováním opatrní.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Další pravidelný host truhlíků za oknem je bazalka. I tu má většina lidí spojenu hlavně s kuchyní, má přitom pozitivní účinky na zdraví. Bazalka zlepšuje trávení a působí proti nadýmání, proto je vhodné zkombinovat ji s těžšími, hůře stravitelnými jídly. Mimo jiné má bazalka antibiotické účinky, což je špatná zpráva pro bakterie v ústech. Ty významnou měrou přispívají k zapáchajícímu dechu. Antibiotická bazalka je pomocníkem k nezaplacení, společně s mátou je horkým kandidátem pro výrobu domácí ústní vody.

Aloe stromovitá (Aloe arborescens)

Také tuhle rostlinu známe pod jiným názvem. Samozřejmě, je to aloe vera, kterou někteří řadí i mezi superpotraviny. Roste třeba na Kanárských ostrovech, ale poměrně úspěšně ji lze pěstovat i doma v květináči. Důležitý je pro nás zejména gel, který se nachází v listech – ty stačí rozříznout a vydlabat je. Tato hmota se může stát pravidelnou součástí snídaně, přidává se do ovesné kaše, smoothie nebo jogurtu. Aloe je velmi silný antioxidant, a tak přispívá k prevenci rakovinného bujení, pomáhá odbourat napětí a únavu, a působí velmi silně protizánětlivě. Přispívá ke zlepšení trávení, pomáhá proti překyselení žaludku a upravuje střevní mikroflóru. Takže je jasné, že bude účinným nástrojem pro odstranění nelibé vůně z úst. Kromě toho její antibiotické účinky také redukují počet bakterií v puse.

Tymián obecný (Thymus vulgaris)

Další z aromatických „koření“, ze kterých si můžete vyrobit ústní vodu. Dobře se hodí také ke kloktání, takže je docela vhodné si z něj udělat výluh. Tím si pak pravidelně vyplachujte ústa. Tymián zlepšuje trávení, používá se při zácpě, ale i průjmech a obecně působí proti střevním parazitům a bakteriím, které ve střevech nechceme. I on má dezinfekční účinky, takže zvládne omezit problémy v ústech, zejména zredukovat přemnožené bakterie. Léčí také menší i větší záněty dásní, což může být další zdroj zápachu. Navíc stimuluje krevní oběh a zlepšuje imunitu. Jeho užívání se rozhodně nebraňte, tymián se používá i v aromaterapii. Pokud vám bude vonět z úst, budete dobře naladěni nejen vy, ale i lidé kolem vás.