Export (export.cz)
Ze světa  |  20.10.2020 12:12:35

Nový turecký plán - investice do infrastruktury i výzkumu

Turecký ministr financí Berat Albayrak prezentoval na konci září 2020 „Nový ekonomický plán“, v pořadí již třetí (NEP III). Po předchozích střednědobých ekonomických programech NEP I, vyhlášeném v roce 2018, a NEP II v roce 2019 se jedná o třetí balíček ekonomických cílů a opatření, kterými by se měla turecká ekonomika řídit v následujících třech letech.

Turecká vláda hodlá investovat do infrastruktury včetně železničních tratí. Ilustrační foto: Shutterstock

Hlavním heslem současného tříletého plánu je: „Nová rovnováha, nový normál, nová ekonomika“. Jde o reakci vlády na propad turecké ekonomiky, způsobený mimo jiné krizí vyvolanou pandemií koronaviru. Nový balíček počítá s investicemi do železničních, dopravních a průmyslových projektů, stejně tak jako do univerzitních výzkumů.

Ministr Albayrak sdělil, že turecká ekonomika očekává v roce 2021 výrazný nárůst o 5,8 %. Růst nastane díky oživení spotřeby, investic a příjmů z cestovního ruchu. Berat Albayrak upozornil také na to, že nepředpokládá druhou vlnu pandemie. Vláda připravila pro rok 2020 dva scénáře vývoje. Podle optimistického je letošní růst ekonomiky odhadován na 0,3 %, podle pesimistického propad o 1,5 %. Nový ekonomický plán III předpokládá růst 5,8 % v roce 2021 a pro rok 2022 odhaduje vláda růst o 5,5 %.

PRIORITOU NIŽŠÍ INFLACE

Prioritou je pro vládu snížit inflaci, která v roce 2019 dosáhla 11,8 % a v roce 2020 se pohybuje kolem 10,3 % i přesto, že předchozím plánem NEP II byl inflační cíl stanoven na 9,8 %. V následujících letech se podaří podle ministra Albayraka srazit inflaci do jednociferných čísel. Pro srovnání inflační cíl NEP I i NEP II byl pro rok 2021 stanoven na 6 %, v NEP III byl revidován na 8 %.

Albayrak také oznámil, že plánuje vyřešit nezaměstnanost, jeden z dlouhodobých problémů Turecka. Oficiální čísla udávají nezaměstnanost v posledních dvou letech kolem 14 %, podle některých ekonomů však může být reálná nezaměstnanost až dvojnásobná. Vládní plán je snížit nezaměstnanost během 3 let na 10,9 %.

MZDOVÁ A CENOVÁ REGULACE

Ministr Albayrak zmínil konkrétní kroky, které vláda podnikne. Mezi ně patří například centrální stanovení mezd a cen některých produktů, na které má vliv vláda. Ceny se budou se řídit podle cílů stanovených NEP III, čímž by se měl omezit setrvačný efekt inflace samotné.

Ohledně nezaměstnanosti bude vládou vyvíjena snaha k rychlejšímu návratu nezaměstnaných do pracovního procesu. Vláda klade důraz na legislativní úpravy, které by měly vést ke zvýšení flexibility pracovních úvazků. Vláda připravila projekty s cílem, aby obyvatelé nadále dosáhli na úvěry. Současně pokračuje snaha o zisk důvěry zahraničních firem. Během roku 2020 na podporu firem a domácností Turecko vyčlenilo 56,7 miliardy eur.

„RADAR“ PRO DAŇOVÁ RIZIKA

Turecká vláda zavádí systém „Hodnocení a výzkum rizik“ (tzv. RADAR), který bude pomáhat shromažďovat data, na jejichž základě bude generovat predikce pro daňová rizika. V zájmu podpory domácí produkce budou sazby daní u hlavních importních produktů přezkoumány komisí a následně bude poskytnut finanční příspěvek ke snížení podílu dovozu těchto produktů do země. Finanční balíček má být použit na dotaci výroby a vývoj místních produktů, na jejichž importu bylo až do této doby Turecko závislé. Nezávislost Turecka na ostatních zemích je v posledních letech vládou silně akcentována.

Ministr Albayrak prohlásil, že ceny zemního plynu ve smlouvách, které budou obnovovány v roce 2021, jsou výhodnější díky objevu nových ložisek zemního plynu Černém moři, což nahrává importu energií. Příjmy rozpočtu se mají zvýšit v závislosti na oživení ekonomických aktivit. Předpokládá se, že poměr rozpočtového deficitu k HDP bude postupně snižovat a na konci tříletého období bude činit 3,5 %. Tím dojde k nárůstu vládních investic do dopravních, agronomických projektů, vývoje léčiv a chemického průmyslu, vzdělávání, výdajů na rozvoj nových průmyslových regionů a univerzitních výzkumů.

Podle plánu NEP III je hrubý příjem na obyvatele v roce odhadnut 2020 na 8 381 dolarů (pro srovnání v roce 2013 – 12 519 USD). V roce 2021 to má být 8 661 USD, 2022 – 9 317 USD a v roce 2023 – 10 330 USD.

Oproti předešlým tříletým plánům z let 2018 a 2019 byl NEP III přijat se slabým mediálním ohlasem. Vnitřní soudržnost tříletých střednědobých ekonomických programů byla již v předchozích letech často zpochybňována. Podle Şekiba Avdagiçe, předsedy Istanbulské Obchodní Komory (ITO), jsou cíle NEP III důležité z hlediska dlouhodobého a střednědobého výhledu. Nový ekonomický plán podle něj přihlíží ke globálním dopadům pandemie a vytváří novou cestu pro tureckou ekonomiku. Potenciální programy zaměřené na zdravý růst a makroekonomický vývoj Turecka mohou zajistit zdravou a soběstačnou ekonomiku.

NEKONZISTENTNÍ PLÁN?

Kriticky se k plánu vyjádřil předseda opoziční Republikánské lidové strany Kemal Kiliçdaroglu, podle něhož je plán nekonzistentní a nezaměřuje se na opravdové problémy turecké ekonomiky. Podle jeho slov snížení úrokových sazeb může pomoci k poklesu inflace, turecká lira by získala na hodnotě a mohla by i posílit. Investice zahraničních investorů v zemi by se zvýšily a nezaměstnanost by klesla. Dokonce i šéf centrální banky byl propuštěn, protože nesnížil úrokové sazby.

Je třeba připomenout, že i přes volatilitu turecké liry a vysokou zadluženost soukromých subjektů v Turecku je tamní trh díky své poloze a objemu stále velmi zajímavým pro evropské investory a tradičním partnerem pro české firmy. Turecko tak i nadále zůstává blízkým a zajímavým trhem mimo EU.

Jakub Dluhosch, ekonomický specialista

Jan Ondřejka, ekonomický diplomat, Generální konzulát ČR v Istanbulu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688