Berbr zpronevěřil peníze plzeňského svazu, tvrdí policie. Mělo jít o semináře, které neproběhly

Bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR Romana Berbra viní policie vedle ovlivňování výsledků druhé a třetí ligy prostřednictvím rozhodčích také ze zpronevěry 850 tisíc korun. Informoval o tom server lidovky.cz.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Berbr na tiskové konferenci Fotbalové asociace

Roman Berbr na tiskové konferenci Fotbalové asociace | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Šestašedesátiletý Berbr je jednou z 20 obviněných osob v kauze údajného ovlivňování výsledků. V neděli byl vzat do vazby a v pondělí rezignoval na post místopředsedy FAČR a na pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského fotbalového svazu. Výkonný výbor FAČR také odvolal čtyři z pěti členů komise rozhodčích v čele s předsedou Jozefem Chovancem.

Berbr rezignoval na všechny funkce, výkonný výbor odvolal Chovance a členy komise rozhodčích

Číst článek

Web Lidových novin uvedl, že podle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili peníze Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Šéf FAČR Martin Malík v pondělí v reakci na vznik kauzy mimo jiné oznámil, že všechny krajské svazy čeká mimořádná kontrola financování, která bude zaměřena na plzeňský svaz.

„Tato trestná činnost spočívala ve vyvádění veřejných finančních prostředků Plzeňského krajského fotbalového svazu prostřednictvím účelově vytvořených fiktivních faktur za služby a zboží, které nebyly ve skutečnosti provedeny,“ konstatovali detektivové v obvinění, které server zveřejnil.

Semináře za 850 tisíc

Mělo jít o semináře mládežnických trenérů, které se nikdy neuskutečnily. Berbr údajně souhlasil s proplacením tří faktur v hodnotě 850 tisíc korun.

Spolu s ním se na tom podíleli i sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý prvoligový hráč Michal Káník, kteří podle médií rovněž skončili ve vazbě.

Podle policie si Berbr a skupina lidí kolem něj chtěla trestnou činností primárně udržet vliv ve fotbalovém prostředí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme