Vzpomínka na krásnou, ale nešikovnou Evelyn, dobrodružného Ricka a jejich putování za egyptskými poklady ve filmu Mumie

Vzpomínka na krásnou, ale nešikovnou Evelyn, dobrodružného Ricka a jejich putování za egyptskými poklady ve filmu Mumie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1922 objevili archeologové hrobku Tutanchamona, mladého faraona, který kdysi vládl nad starověkým Egyptem. To vyvolalo veřejné okouzlení všemi egyptskými věcmi, a tak se toho hned chytil Hollywood.

Film „Mumie“ z roku 1932 s Borisem Karloffem popisuje příběh dávno mrtvého velekněze, který ožívá a hledá ztracenou lásku. O několik desetiletí později byl vytvořen remake – velkofilm „Mumie“ (1999), který oživil v divákovi znovu zájem o tajemství starověkých obyvatel Egypta. Od té doby vzniklo pokračování, množství prequelů a spin-off seriálů, včetně „Mumie se vrací“ a „Mumie: Hrob Dračího císaře“.

Příběh filmu „Mumie“ si určitě všichni vybavíte. Na anglickou knihovnici Evelyn (Rachel Weisz), která je fascinovaná vším, co je spojené s Egyptem, nejde zapomenout. Evelyn je také vášnivou archeoložkou a je trochu posedlá bájným městem zvaným Hamunaptra. Poté, co se jí dostane do rukou zajímavý artefakt, který ukrývá starou mapu, rozhodne se pro dobrodružnou výpravu a k ní potřebuje osobu, která o Hamunaptře něco ví. A tak potkává Ricka. Spolu s Rickem a bratrem Jonathanem se Evelyn vydává na dlouhou dobrodružnou cestu.

Dobrodružná komedie nabízí 125 minut humoru a vzrušující podívané. Brendan Fraser v roli Ricka předvádí svůj herecký komediální talent a atraktivní prostředí celý příběh dokresluje. Divák tak tvůrcům odpustí, že trošku kopírovali Indiana Jonese. Honba za pokladem se „ve městě mrtvých“ zvrtne v boj o holé životy a záchranu světa.

Z natáčení filmu

Snímek se z velké části natáčel v Maroku. Filmové studio původně plánovalo investovat do filmu 10 milionů dolarů, ale za tuto cenu jim všichni režiséři nabídku odmítali. A potom přišel Stephen Sommers a představil svou verzi projektu. Dostal 80 milionů dolarů a pustil se hned do práce. Film v kinech vyinkasoval skoro 416 milionů dolarů.

Jen speciální efekty spolykaly 20 milionů dolarů. Natáčení v Maroku nebylo pro Američany moc bezpečné, celou dobu je hlídala armáda a režisér všechny herce pojistil proti únosu, což jim řekl až po natáčení. Dostali také přísná doporučení, jak se během pobytu chovat. Natáčení v poušti bylo náročné a na štáb dohlížel lékařský tým, který se staral i o to, aby všichni pravidelně každé dvě hodiny pili nápoj zabraňující dehydrataci. Několik členů filmového štábu bylo letecky přepraveno do nemocnice po střetu s hadem, štírem nebo jedovatým pavoukem.

Scéna, kdy Imhotep vytváří písečnou bouři byla komplikovaná, větráky neustále odkrývaly herci zadek. Problém vznikl i v okamžiku, kdy při natáčení oběšení Ricka ve věznici herec přestal dýchat a musel být resuscitovaný.

Zatímco role Evelyn byla určená přímo pro Rachel Weisz, pro roli Ricka bylo zvažováno mnoho jiných herců. Vážně o ní uvažoval Leonardo DiCaprio, ale byl už zavázaný pro snímek „Pláž“ a tak musel odmítnout. Jeho natáčení bylo nakonec odloženo, ale to už byla role Ricka obsazená. Uvažovalo se také o Sylvestru Stallonovi a o Tomu Cruiseovi. Ten si nakonec zahrál ve stejnojmenném snímku z roku 2017.

Den po uvedení snímku do kin režisérovi volali z filmového studia, ať počítá s natáčením pokračování. Toho se diváci dočkali v roce 2001.