Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Dům slavného spisovatele Jamese Joyce se změní na hostel. Místní nejsou nadšení

Kultura

  16:30
DUBLIN - James Joyce je považován za jednoho z největších irských spisovatelů. Proto radnice ve městě Dublin spustila bouři, když developerovi povolila předělat jeho dům na luxusní hostel.

Spisovatel James Joyce. foto: Wikimedia Commons - Rrburke

Dům v ulici Usher´s Island v Dublinu byl postaven v roce 1775. Bydlely v něm nejdříve Joyceovy pratety, než v domě několik let bydlel i sám spisovatel. Dům, kterému se lidově přezdívá „Dům mrtvých“, si ale zahrál jednu z hlavních rolí v krátké Joyceově povídce Mrtvý (The Dead), která je literárními experty považována za mistrovskou ukázku žánru.

Adresa 15 Usher´s Island v Dublinu, dům spojený s Jamesem Joyecem.
Spisovatel James Joyce.

Když byl dům v roce 2017 na prodej, město Dublin se o něj neucházelo, a proto ho za částku 650 tisíc euro (zhruba 17,7 milionu korun) koupili dva soukromí investoři. Když ti v roce 2019 zveřejnili plány na předělání domu na 54pokojový hostel, zvedla se vlna nevole. Nikdo asi nečekal, že dá dublinská radnice plánu zelenou. 

„Dublin si může stavět hotely a hostely kde chce, ale pokud si při tom nebude vážit unikátních kulturních památek, zničí tím srdce města a pak pro obyvatele i turisty nezbude nic k obdivování,“ napsal John McCourt, odborník na dílo Jamese Joyce, v deníku The Irish Times. 

Radnice přestavbu povolila na základě toho, že dům není v nejlepším stavu a toto je nejvhodnější způsob, jak ho zachovat na dlouhá léta. Developeři zase slíbili, že opouštějí plány na stavební rozšíření budovy, které oprávněně vzbuzovalo strach památkářů. 

James Augustine Aloysius Joyce (1882 - 1941) byl irským prozaikem a básníkem. Právem se řadí mezi literární velikány dvacátého století. Ve svém díle častokrát píše právě o svém rodném Dublinu. Mezi jeho nejznámější díla patří Dubliňané, Odysseus, Portrét umělce v jinošských letech nebo Komorní hudba. Dvorním překladatelem Joyceových knih byl Aloys Skoumal. 

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...