Leona Šmelcová: Trump zpřísnil embargo na Kubě, vlastní značku si tam ale zaregistroval

20. říjen 2020

Už žádný rum, ani doutník. Bílý dům v minulých dnech oznámil zpřísnění amerických sankcí na Kubě. Turisté ze Spojených států si nově nesmí z karibského ostrova dovézt doutníky, natož slavný kubánský rum.

Američané také nesmějí pobývat v hotelích, jež vlastní komunistická vláda. Ani se na Kubě účastnit konferencí, workshopů či kulturních akcí.

Čtěte také

Americký prezident Donald Trump zkrátka znovu přitvrdil v politice vůči režimu, s nímž se jeho předchůdce Barack Obama naopak snažil urovnat vztahy po více než půlstoletí trvajícím nepřátelství. V nedávném prezidentově nařízení však mnozí spatřují především Trumpovu zprávu kubánskoamerické komunitě z Miami před nadcházejícími volbami.

Americká opatření nyní nebudou mít reálný dopad. Přes čtyři stovky hotelů, jichž se týkají, stejně zejí prázdnotou. Ostrov se už na jaře uzavřel turistům z celého světa kvůli pandemii koronaviru. I když toto rozhodnutí zasazuje tíživou ránu kubánské ekonomice. Turismus je pro tamní státní kasu důležitý zdroj příjmů. Stejně jako peníze z Venezuely, která však sama už několik let balancuje nad propastí krachu.

Žádná filozofie ani strategie

Je otázka, co všechno Trump tímto krokem sleduje. Když se navíc ukazuje, že ani šest dekád embarga nevedlo ke zlepšení poměrů na ostrově. Byť výsledky nepřineslo ani Obamovo uvolňování. Trumpovy motivy se ale mnohdy týkají pouze jeho samého a jinak tomu zřejmě nebude ani teď. Ani ne za měsíc vyrazí Američané k hlasovacím urnám a Donald Trump potřebuje vyhrát na Floridě, kde podle průzkumů lehce vede demokrat Joe Biden. A kubánská diaspora tvoří více než šest procent tamního elektorátu.

Čtěte také

„Tato opatření zajistí, aby americké dolary nepodporovaly kubánský režim,“ zdůraznil prezident. Už před více než dvaceti lety pronesl podobná slova. Bylo to na setkání Kubánsko-americké nadace (CANF), kde coby host popisoval, jak ho kdekdo obchodně láká na Kubu. „Nikdy tam nebudu podnikat, dokud Kuba nebude svobodná,“ řekl v roce 1999 v projevu, který si mnozí Kubánci žijící ve Spojených státech dojatě připomínali před posledními prezidentskými volbami.

Jenže byznys je byznys, o tom Trump něco ví. Redaktoři deníku Miami Herald nedávno zjistili, že si americký magnát pár let po plamenném projevu najal kubánskou právničku a požádal o registraci své značky Trump na Kubě.

Zaměřil se na hotelnictví, soutěže krásy a golfové rezorty. Kubánský aparát značku schválil v březnu 2010. V následujících letech tam Trump posílal své lidi hledat vhodná místa pro golfová hřiště. V roce 2018 registrace vypršela. Ostrov se neuvolnil, embargo nepadlo, ale Trump neusiloval o prodloužení zápisu. V té době se zabýval něčím jiným. Už rok vládl Spojeným státům. A chtěl by i nadále.

Leona Šmelcová

Expert na latinskoamerický region Andrés Oppenheimer v této souvislosti připomněl varovná slova někdejšího prezidentova poradce v otázkách národní bezpečnosti Johna Boltona, podle kterého Trumpa v přístupu k zemím typu Venezuely, Kuby, Íránu, Ruska či Číny nevede „žádná filozofie ani strategie“. A v druhém volebním období už člověk nemusí řešit voliče. Boltona by údajně ani nepřekvapilo, kdyby se Trump začal v případě svého vítězství s kubánským či venezuelským vedením přátelit. Kdo ví, zda by se pak svého oživení na Kubě nedočkala i značka Trump.

Autorka je publicistka

 

 

Spustit audio